Customs live in Paradiso
Door op 04 maart 2010

Het Belgische Customs kreeg de laatste tijd flink wat pers. De op new wave geschoeide indiepop van deze jonge band kon dankzij de singles Justine en Rex op positieve reacties rekenen. Het album Enter The Characters staat vol pakkende songs en klinkt opvallend professioneel. In België is de band al eerder doorgebroken, mede dankzij airplay op Studio Brussel in 2009. In Nederland loopt men nu ook steeds meer warm voor Customs. Hoewel het nergens voor nodig is om vergelijkingen te trekken doet de band het bij fans van Editors, Interpol en jaren tachtigwave goed.

Als de groep op maandagavond 1 maart de bovenzaal van Paradiso aandoet, is het dan ook flink druk. Dankzij de dubbele programmering die avond mag het publiek een klein half uur wachten op de trap terwijl Customs nog snel even soundcheckt. Dat had wel beter geregeld mogen worden.

Tegen half elf gaat de zaal open en al snel, na een prettig intro van Kraftwerk (The Man-Machine), betreden de Belgen het podium. Het viertal speelt voor het eerst in Amsterdam en knalt er stevig in. De gitaren zijn flink opgeschroefd en de drums zijn lekker dik. Zanger Kristof Uittebroek kan er maar net bovenuit komen, maar zijn nummers zijn pakkend genoeg om het concert ook compositorisch smoel te geven. Wat opvalt is dat het langzamere Where The Moon Spends His Days en het herkenbare en poppy Talk More Nonsense live erg goed uit de verf komen. Nog beter dan de singles.

Customs heeft een beperkt oeuvre dus het is de vraag hoe lang de band zal spelen. Om de setlist wat op te rekken en te verfraaien, serveert de band een mooi uitgevoerde cover van The House of Love: Shine On. Fijn dat deze mooie en bijna vergeten band weer eens voor het voetlicht komt. En fijn ook dat Customs in Paradiso overeind blijft. De Belgen zijn, zoals gezegd, al flink populair en hebben een flinke tournee door België en Nederland voor de boeg. Ongetwijfeld komen daar deze zomer de festivals bij. De verwachtingen zijn hooggespannen. Hopelijk heeft Kristof Uittebroek ‘on the road’ nog wel tijd over om nieuwe nummers te schrijven.

Written in Music Nieuwsbrief