Cursive – I Am Gemini
Door op 19 juni 2012

Band: Cursive
Album_title: I Am Gemini
Genre: rock
Release_date: 04/25/2012
Label: Saddle Creek
Rating: Drie sterren (3)
Soundsid: 3060861
I Am Gemini Cursive
3
3

Cursive brengt na hun album Mama, I’m Swollen hun 7e album uit. Ditmaal verrast Cursive met een episch verhaal: het schizofrenistische I Am Gemini.

Griekse en Romeinse Mythologie? Rockopera? Het zit er niet ver vanaf. I Am Gemini is een conceptalbum waarin het epische, surrealistische en krachtige muzikale verhaal wordt verteld van Cassius en Pollock, tweelingbroers gescheiden bij de geboorte. The Good one and the Evil one waarbij een onverwachte ontmoeting ontbrandt een klassieke strijd voor de ziel. Een episch verhaal en gespeeld met een cast van ondersteunende karakters, een koor van engelen, duivels, en rare tweelingzussen. Het lijkt wel een duivel uitbanning met een exorcist.

Al is Cursive niet bij het grote publiek doorgebroken, het is wel een act die in het muzikale straatje van Afghan Whigs, Buffalo Tom en aanverwanten past. Alternatieve rock met een verhaal. Bij frontman Tim Kasher, leek het volledige verhaal van Cassius en Pollock al in het achterhoofd aanwezig te zijn voor het album gereed was. De lyrics zijn op een lineaire manier, in juiste volgorde, van nummer 1 tot en met nummer 13 geschreven. Dertien losstaande maar toch samenhangende hoofdstukken die moeiteloos overgaan in een uniek episch verhaal. Het sinistere I Am Gemini is een van Cursive’s muzikaal zwaarste album in jaren, afwisselend gespierd en hoekige gitaren, doorrammende drums en voortstuwende baslijnen. Van griezelige inleidende geluiden tot een episch sensatiestuk. Van This House Alive en het onweerstaanbaar catchy, vasthoudende maar erg new waverig aandoende The Sun And The Moon, naar het brandende Double Dead en het schizofrene prog-pop van Twin Dragon / Hello Skeleton, naar de brullende maar ook droevige afsluiter Eulogy For No Name.

I Am Gemini is geen eenvoudig album, maar wel een album met een dynamische, mind-bending, en fantasierijke reis. Bij herhaaldelijk luisteren zal iedere keer iets nieuws opvallen.

Tracklisting I Am Gemini:

 1. This House Alive
 2. Warmer Warmer
 3. The Sun And the Moon
 4. Drunken Birds
 5. Lullaby For No Name
 6. Double Dead
 7. Gemini
 8. Twin Dragon/Hello Skeleton
 9. Wowowow
 10. This House a Lie
 11. The Cat And The Mouse
 12. A Birthday Bash
 13. Eulogy For No Name