Crowded House – Time On Earth
Door op 28 juni 2007

Band: Crowded House
Album_title: Time On Earth
Genre: Pop
Release_date: 06/28/2007
Label: Parlophone
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 2345382
Time On Earth Crowded House
4
4

Crowded House hield er na bijna tien zeer succesvolle jaren in 1995 mee op. Mede omdat voorman Neil Finn andere muzikale wegen wilde gaan verkennen. De trieste dood van drummer Paul Hester in 2005 bleek uiteindelijk de aanzet voor een reünie. Met hun net verschenen album Time On Earth maken ze een glorieuze rentree.

Na het opheffen van Split Enz, de eigenzinnige band opgezet door broer Tim Finn, startte Neil Finn in 1986 samen met bassist Nick Seymour en drummer Paul Hester Crowded House. Vanaf dag 1 bleek de Nieuwe Zeelandse band een waar fenomeen. Met de allereerste single Don’t Dream It’s Over en debuutalbum Crowded House werd gelijk de hele wereld veroverd. Het tweede album Temple Of The Low Men bleek al net zo succesvol. Natuurlijk ook door de fraaie singles Better Be Home Soon en Into Temptation. Met het toetreden van broer Tim binnen Crowded House en het album Woodface wordt uiteindelijk in 1991 de ware Crowded House klassieker afgeleverd. De sublieme combinatie van de Finn broers komt nergens zo goed uit de verf. En songs als Weather With You, Four Seasons In One Day, Chocolate Cake en Fall At Your Feet blijken de verkoop ook nog eens perfect op te stuwen.

Na Woodface gaat Tim weer op solo pad, vervoegd alleskunner Mark Hart de band en brengt de band het album Together Alone wat behoorlijk minder succesvol is. Na een aantal jaren touren besluit Neil Finn dat het tijd wordt voor nieuwe muzikale stappen en ontbindt de band. Er volgt nog een mooie verzamelaar onder de titel Recurring Dream en een erg interessante verzamelaar met onuitgebracht materiaal, b-kantjes en live tracks onder de titel Afterglow. Finn gaat eerst succesvol zelf aan de slag en komt daarnaast met 2 albums samen met zijn broer Tim onder de naam Finn. In 2005 komt dan het verschrikkelijke bericht dat oud Crowded House drummer Paul Hester zichzelf van het leven heeft beroofd.

Juist deze gebeurtenis, net op het moment dat de Finn broers als promotie voor hun 2de album, optredens door Europa zouden gaan verzorgen, doet Neil beseffen wat zijn tijd met Crowded House voor hem betekende. Als hij samen met oud Crowded House bassist Nick Seymour naar songs voor een nieuw solo album luistert bemerken ze dat deze uiterst Crowded House gevoelig zijn. Met nieuwe drummer Matt Sherrod en Mark Hart worden dan de eerste schreden richting een Crowded House reünie gezet. Met top producer Evan Johns (Ryan Adams/Kings Of Leon) in de gelederen is het nieuwe album Time On Earth zeker geen voorspelbare herhalingsoefening geworden van een weer bij elkaar komende band. De songs die Finn voor het album schreef zijn daarvoor ook gewoon veel te goed.

Alle veertien songs kennen de herkenbare Finn structuur maar pakken altijd weer anders uit door de uistekende arrangementen die er bij gemaakt zijn. Luister maar naar de eerste 3 songs van het album en je bent weer verkocht. Geweldige songs als de fraaie ballads Pour Le Monde en A Sigh moeten dan nog komen om je helemaal over de streep te trekken. Om over het meer dan geweldige, samen met ex-Smiths gitarist/songschrijver, Johnny Marr geschreven en gespeelde Even A Child maar niet eens te spreken. De teksten gaan meer dan eens over leven en vooral de dood. De onverwachte dood van Hester is daarvoor een natuurlijke bron geweest.

Tracklisting Time On Earth:

 1. Nobody Wants To (4:10)
 2. Don’t Stop Now (3:54)
 3. The Called Up (2:53)
 4. Say That Again (5:21)
 5. Pour Le Monde (5:10)
 6. Even A Child (3:57)
 7. Heaven That I’m Making (3:56)
 8. A Sigh (3:17)
 9. Silent House (5:52)
 10. English Trees (3:43)
 11. Walked Her Way Down (4:17)
 12. Trainsit Lounge (4:25)
 13. You Are The One To Make Me Cry (3:43)
 14. People Are Like Suns (3:54)