Cosmic Carnival – Change The World Or Go Home
Door op 27 augustus 2012

Band: Cosmic Carnival
Album_title: Change The World Or Go Home
Genre: Pop
Release_date: 08/24/2012
Label: Continental Coast
Rating: Drie sterren (3)
Soundsid: 3129599
Change The World Or Go Home Cosmic Carnival
3
3

Je debuutalbum Change The World Or Go Home noemen vraagt haast om een dienovereenkomstige beoordeling. In dat hypothetische geval zou het enthousiaste zestal van Cosmic Carnival, dat in 2009 de Grote Prijs van Nederland won, toch echt naar huis moeten worden gestuurd want de muziek op hun goed verzorgde album zal de wereld echt niet veranderen. Daarvoor klinkt het overgrote deel niet relevant en urgent genoeg. Laten we het er dus maar op houden dat de band een goed gevoel voor humor heeft en zich vooral richt op puur vermaak, zoals een goed carnaval zich betaamt. Maar ook daar slaagt men helaas slechts gedeeltelijk in.

Het albums start vrolijk en voortvarend met  Funny Man, dat een enthousiaste Spaanstalige radio-introductie krijgt door Alberto Matallana Espinar. Het daaropvolgende Kingmaker en Stop It maken zowel tekstueel als muzikaal beduidend minder indruk. Archipelago! is een fraai staaltje instrumentaal vakmanschap en kent een prima opbouw, met een hoofdrol voor de blazers. The Green Light is opgebouwd uit twee gedeelten, waarbij het tweede instrumentale stuk, dat als voorlaatste nummer terugkomt, het meest overtuigt.

Bij vlagen doet de muziek van Cosmic Carnival denken aan collega muzikanten Edward Sharpe & The Magnetic Zeros (Share The Love) en Family Of The Year (Is It Wrong). Het zijn samen met het uitstekende Desperate Man meteen ook de beste nummers van het album.

Change The World Or Go Home is echter niet meer dan een redelijk debuutalbum dat, mede door het spelplezier, het zeker aanwezige talent en enthousiasme van de band, zeker hoopt biedt voor de toekomst. Wellicht zou men de kosmos nog even de rug moeten toekeren om ervaring op te doen in Rio de Janeiro, daar waar het carnaval echt goed tot zijn recht komt.  Dan kan men misschien later alsnog de wereld veranderen. Voorlopig is het gezegde ‘verbeter de wereld, begin bij jezelf’ nog meer van toepassing op deze gretige groep jonge talenten.

Tracklisting Change The World Or Go Home:

  1. Funny Man
  2. Kingmaker
  3. Stop It
  4. Archipelago!
  5. The Green Light Pt. 1
  6. Desperate Man
  7. Share The Love
  8. Is It Wrong
  9. The Green Lights Pt. 2
  10. Burn The Roses