Alice Cooper, Neil Diamond en Tom Waits in RnR Hall of Fame
Door op 17 december 2010

Band: Rock and Roll Hall of Fame

Deze week werden de namen van vijf artiesten bekend die toetreden tot de Rock and Roll Hall of Fame. De winnaars zijn:

  • Alice Cooper Band
  • Neil Diamond
  • Dr. John
  • Darlene Love
  • Tom Waits

Toetreding tot de Rock and Roll Hall of Fame is elk jaar voorbehouden aan een handjevol artiesten. Menig bekende artiest behoorde ooit tot de genomineerden, maar werd uiteindelijk niet toegelaten. Tot de afvallers van deze editie horen o.a. Bon Jovi en de J. Geils Band. De 26e ceremonie voor de inauguratie wordt op maandag 14 maart 2011 gehouden in het Waldorf Astoria in New York en live uitgezonden op de Amerikaanse televisie. In het verleden leverde dat vaak verrassend leuke optredens op door de spontane samenwerking van gerenommeerde artiesten die iets speciaals willen doen voor deze heugelijke gebeurtenis in hun carrière.

Alice Cooper Band

De Alice Cooper band wordt gezien als de grondlegger van de shock en glamrock. Ze plaveiden de weg voor artiesten als Ozzy Osbourne, Marilyn Manson en Kiss. De originele band bestond uit zanger Vincent Furnier (die zich later Alice Cooper ging noemen) gitarist Glen Buxton, gitarist Michael Bruce, bassist Dennis Dunaway en drummer Neal Smith. Ze speelden heavy metal met bluesinvloeden en werden vooral bekend door de buitenissige, horrorachtige shows. De Alice Cooper band bracht de guillotine, elektrische stoel, galg, slangen en nepbloed naar de concertzalen. Gelukkig maakten ze ook aanstekelijke liedjes zoals I’m Eighteen, School’s Out, Elected en No More Mr. Nice Guy. De originele bezetting ging medio jaren zeventig uit elkaar waarna Alice Cooper als solo artiest verder ging. Voor het optreden op 14 maart zal de originele bezetting minus de overleden Buxton, weer bij elkaar komen.

Neil Diamond

Neil Diamond is al vijf decennia actief als zanger en songschrijver en wordt beschouwd als een van de iconen van de Amerikaanse popmuziek. Hij begon in 1962 met het schrijven van liedjes voor 50 dollar per week in New York voor o.a. Neil Sedaka en Carole King. Zijn bekendste liedje uit die tijd I’m a Believer werd opgenomen door The Monkees en werd een hit in 1966. In datzelfde jaar debuteerde hij met Solitary Man en Cherry, Cherry. Het nummer Kentucky Woman werd een Top 40 hit voor Deep Purple. Zijn veelal akoestische liedjes bleken de basis voor een carrière die meer dan 70 hitnoteringen in de VS opleverden waarvan Sweet Caroline, Holly Holy en Cracklin’ Rosie tot de bekendste behoren. Recentelijk leverde Diamond nog een coverplaat af. Tot op de dag van vandaag blijft de 69 jarige artiest veel publiek naar zijn concerten trekken.

Dr. John

Dr. John uit New Orleans is een relatief onbekende naam in Nederland. Hij begon ruim vijftig jaar geleden in De bluesstad van Amerika. Hij werd geboren als Malcolm John Rebennack en leerde op jonge leeftijd piano en gitaar spelen. Zijn eerste opname stamt uit 1957. Hij nam in zijn geboorteplaats ruim vijftig liedjes op voordat hij in 1965 verhuisde naar Los Angeles. Samen met Harold Battiste creëerde hij het karakter Dr. John (the Night Tripper), een eerbetoon aan New Orleans’ muzikale en spirituele tradities. Zijn eerste tamelijk funky album Gris-Gris wordt gezien als een meesterwerk. Zijn pianospel leverde later samenwerkingen op met Allen Toussaint en The Meters waarvan Right Place, Wrong Time een enorme hit werd. De laatste jaren is hij naast zijn muziek vooral bekend als spreekbuis voor New Orleans en haar muzikale geschiedenis.

Darlene Love

Darlene Love is ook naam die bij menigeen geen belletje doet rinkelen. Na een start als koormeisje brak ze door als zangeres van The Blossoms in 1958. Producer Phil Spector gebruikte hen als surrogaat voor zijn Crystals’ singles en zorgde daarmee voor de doorbraak. Dankzij He’s a Rebel en He’s Sure the Boy I Love, werd Darlene Love een bekende stem op de Amerikaanse radio. Haar grootste hits waren (Today I Met) The Boy I’m Gonna Marry, Wait Till My Bobby Gets Home, A Fine Fine Boy en Christmas (Baby Please Come Home). Eind jaren zestig traden The Blossoms op bij Elvis Presley’s Comeback Special. Ze werd moeder in de jaren zeventig en liet de muziekscène voor wat het was om in de jaren tachtig terug te keren in een Broadway musical. Samen met U2 nam ze Christmas (Baby Please Come Home) op en was ze veelvuldig te zien in televisieshows.

Tom Waits

Tom Waits debuteerde in 1973 en heeft sindsdien zijn eigen unieke plek in de rockwereld veroverd en met verve verdedigd. Zijn muziek laat zich door zijn veelzijdigheid moeilijk samenvatten. Hij mengt blues met gesproken ballades en parlando poëzie met een voor rock ongekende kwetsbaarheid. Zijn shows zijn een mix van cabaret, rock en vaudeville. Nadat hij zijn naam als singer-songwriter had gevestigd doorbrak Waits alle grenzen met Swordfishtrombones in 1983. Waits componeerde ook soundtracks, theaterstukken en operette. Hij werkte samen Keith Richards en William Burroughs en zijn werk werd gecoverd door The Ramones, Eagles, Screamin’ Jay Hawkins, Solomon Burke, Marianne Faithfull, Robert Plant en Alison Krauss. Als acteur was Waits te zien in o.a. Bram Stoker’s Dracula, The Imaginarium of Doctor Parnassus en recentelijk nog in The Book Of Eli.

Written in Music Nieuwsbrief