CONCERTSconcertsCONCERTSmei-I
Door op 30 april 2015

Soms is er mooi rijtje concerten achter elkaar – om te kiezen of om ze allemaal aan te doen. Dit zijn er een paar de komende vrije/fraaie dagen.

Colin Stetson / Sarah Neufeld

30 april Rotterdam (Lanteren), 1 mei, Eindhoven (Effenaar), 2 mei Amsterdam (Bimhuis), 3 mei, Eindhoven, Effenaar

20150428_jazz-001-1024x576 Twee leden van de Canadese groep Arcade Fire met een opmerkelijk eigen programma als duo, bassaxofonist Stetson en violiste Sarah Neufeld (Club Cross-linx: Colin Stetson & Sarah Neufeld). Stetson zal met een uitgebreid programma, inclusieve een reimagination van Goreckis 3e sinfonie, op het aankomende Moers Festival (22-25 mei) te zien zijn.

Bekijk dit op Youtube: Colin Stetson &Sarah Neufeld – The Rest Of Us

Kate Moore / Saskia Lankhoorn – “New sign posts in new music”

Rewire Festival, Den Haag, Korzo, 1 mei, 19:00 – 20.00 – Muziekgebouw aan ‘t IJ, zondag, 3 mei, 20:15u

Kate Moore is een originele jonge Australische componiste. Zij is zeer productief IMG_2744en creëert bijzondere, aantrekkelijke muziek met een klankwereld die nieuwe dimensies van luisterervaring opent die gangbare genres overstijgt. Moore heeft in de Nederlandse pianiste Saskia Lankhoorn een congeniale betrokken uitvoerster gevonden die de kosmische luisterervaring in de concertzaal overtuigend mogelijk maakt getuige haar optredens (lees meer over haar concert op November Music festival op All About Jazz) sinds het verschijnen van het eveneens opmerkelijke album Dances And Canons.

Jenny Hval & Susanna: Meshes of Voices

Rewire Festival, Den Haag, zaterdag, 2 mei, Eon Electriciteitsfabriek, 21:45 – 22:45

14651763754_8370f15d62Jenny Hval en Susanna Wallumrød mengen hun stemmen bij hun Nederlands debuut – met allebei een sterke inbreng en vanuit hun opmerkelijk eigen muzikaal pad (voor meer over Jenny Hval zie Office Sounds, Onschuld is kinky op Heaven of ‘t verslag van Moers festival 2013 op All About Jazz, voor meer over Susanna Wallumrød zie de recensie van If Grieve Could Wait). Voor hun album Meshes of Voices zie SusannaSonata.com.

Luister dit op Youtube: Jenny Hval & Susanna – Black Lake
Bekijk dit op Youtube: Jenny Hval & Susanna – Meshes of Voice Live from Dokkhuset, Trondheim

Jan Bang met Zapp4

Bimhuis, zondag, 3 mei, 17:00

IMG_1185Beide partijen zijn ook hier geen onbekenden meer. Jan Bang is één van de meest vooraanstaande improviserende elektronica-musici die in zijn werk van de afgelopen 15 jaar nieuwe muzikale dimensies geopend en ontwikkeld heeft – baanbrekend en richtinggevend (zie onze recensies van Narrative From The Subtropics en van Uncommon Deities). Het laboratorium is het spraakmakende Noorse Punkt Festival dat door Jan Bang en Erik Honoré opgericht is. De baanbrekende Punkt-aanpak is de afgelopen in tal van Europese steden en op tal van bekende festivals neergestreken. Voor Nederland staat het als één van de laatste regio’s nog in 2016 te gebeuren. De Punkt-aanpak is genre-overstijgend waardoor improvisatorische samen-/bewerkingen zich over alle genres uitstrekken. In dat verband zocht Jan Bang ook de samenwerking met een improviserend strijkkwartet waarvan er nog niet zo veel zijn. Het Nederlandse Zapp4 is één van de pionierende ensembles op dat gebied. Zijn optreden op het laatste Punkt Festival (lees hier en hier meer over Punkt 2014 op All About Jazz) kreeg een vervolg en is nu ook in Amsterdam voor het eerst te zien. Niet te missen. De kern is dat hun gezamenlijke performances volledig ‘ter plekke’ geïmproviseerd zijn waarbij zij een indrukwekkende flow creëren die ‘als gecomponeerd’ klinkt maar van papier gespeeld nooit zo zou klinken als in hun improvisaties. Zonder net en zonder trucs. Ook de elektronische component is een bliksemsnelle (re)actie binnen hetgeen er live in het concert gebeurt.

Paal Nilssen-Love Large Unit (PNL)

Bimhuis, donderdag 7 mei, 20:30

IMG_9499Slagwerker Paal Nilssen-Love is een centrale figuur binnen de Europese impro-scene en met een stevige vertakking naar de impro-scene in NL, met name door zijn samenwerkingen met de Nederlandse groep The Ex. Large Unit is zijn eerste eigen ‘orkest’, een groter ensemble met vooraanstaande jonge musici uit de Noorse scene dat twee jaar geleden ontstond, op het Molde Festival zijn vuurdoop had en vorig jaar op het Moers Festival stond (lees meer op All About Jazz). Nagenoeg alle instrumenten zijn dubbel bezet wat betekent dat het ensemble een ‘heavy, big and shining sound’ kan neerzetten (zie de recensie van Erta Ale). Er is inmiddels een behoorlijk aantal zeer markante grotere ensembles in Europa actief. PNL is er één van. PNL sluit aan op het roemruchtige Chicago Tentett van Peter Brötzmann dat op zijn hoogtepunt een punt erachter zette en ontbonden werd. Een aanrader dus. Gegarandeerd aanwakkerend.

Ambrose Akinmusire

Paradox, vrijdag, 8 mei, 20:30 – Bimhuis, zaterdag, 9 mei, 20:30

Er is geen gebrek aan goede jonge trompettisten, in tegendeel je zou er een mooie uitgebreid artikel over kunnen schrijven. Ruim aanbod om genoeg van je gading te vinden. Ambrose Akinmusire heeft een groter aantal bijzondere gaven in huis en weet deze overtuigend en zonder poeha om te zetten (zie de recensie van The Imaged Savior Is Far The Easier To Paint). Ook schuwt hij bijzondere samenwerkingen en grensverlegging niet:

IMG_0594“Akinmusire is a self-conscious young musician who did not need to push himself into the foreground. He was more observant, and fostered the interplay of his band’s musicians. His trademark is a full deep tone from which he can whizz into high register tones very quickly, if functional and necessary. His tone, use of registers and dynamics shared some of the characteristics of the great Bill Dixon, one of the key figures of the New York avant-garde in the 1960s and ’70s.

The group played sophisticated, far-reaching lines with wonderful tension-and- release patterns. The quintet also performed some beautiful balladeering. In most of the pieces, the group transcended known patterns without throwing away too much. The collaboration with vocalist Theo Bleckmann clearly fit in and represented a bold step to expand the music even further.” (Henning Bolte, All About Jazz)

alle fotos ©FoBo_HenningBolte behalve Stetson/Neufeld van © Brno Bollaert en Jenny Hval/Susanna van © Andreas Ulvo