Cocoanut Groove – How To Build A Maze
Door op 03 maart 2014

Band: Cocoanut Groove
Album_title: How To Build A Maze
Genre: sixties, pop, indie
Release_date: 01/30/2014
Label: Fortuna Pop
Rating: Drieënhalve ster (3.5)
Soundsid: 3270413
How To Build A Maze Cocoanut Groove
3.5
3.5

Het Zweedse Cocoanut Groove staat garant voor onberispelijke, heldere en zwoele indiepop grotendeels geïnspireerd door oude (Zweedse) folk en namen als The Byrds, Nick Drake, The Zombies en Donovan. De jaren zestig lijken regelmatig rond te waren in het hoofd van frontman Olov Antonsson, zoveel kun je wel concluderen bij het beluisteren van How To Build A Maze. Ook recentere namen als Broadcast en Belle & Sebastian lijken van invloed te zijn geweest.

How To Build A Maze veschijnt zes jaar na het debuut Madeleine Street en klokt ruim onder de dertig minuten. Voor een flinke discografie hoef je dus niet bij Cocoanut Groove aan te kloppen maar dat is geen groot probleem als je zulke weldadige muziek weet te produceren. Antonsson zingt zachtjes, fluisterend bijna en zijn stijl zou zich prima lenen voor poppy shoegaze, ware het niet dat hij liever kiest voor heldere gitaren omlijst door (sixties-)orgel, trompet en altviool. Was het eerste album van Cocoanut Groove nog grotendeels een solo-avontuur, deze nieuwe plaat wordt met verve volgespeeld door zeven man.

Antonsson lijkt graag afstand te willen nemen van de grote stad om zich te verliezen in de natuur van het platteland. Op het weldadige On A Monday Morning kijkt hij naar vogels, de ochtenhemel en voorbijtrekkende wolken. “I’ve been longing for where the wind blows”, zingt hij op The High Coast.

Veel nummers duren tussen de twee en drie minuten. Antonsson heeft niet veel nodig om een song neer te leggen. Colours bijvoorbeeld is stemmige pop die mariachi- en surfinvloeden laat horen met lekker galopperende drums aan het begin en eind. Kleurrijk inderdaad en maar net boven de drie minuten.

How To Build A Maze is een consistent album, vol songs die als een fijne bries uit de speakers waaien. De plaat ontbeert wel een paar tracks die er bovenuit stijgen. Iets meer variatie en wat meer uitgesproken zang kunnen de volgende release van Cocoanut Groove nog beter maken. Het is te hopen dat dit niet weer zes jaar duurt want Olov Antonsson verdient het om vaker gehoord te worden.

Tracklisting How To Build A Maze:

 1. Prelude
 2. How To Build A Maze
 3. On A Monday Morning
 4. The High Coast
 5. Fair-weather Friend
 6. Colours
 7. Seven Flowers
 8. North Country Summer
 9. Afternoons
 10. A Secret Tune
 11. Night Walk