Citizen K – Second Thoughts
Door op 26 februari 2017

Band: Citizen K
Album_title: Second Toughts
Genre: Pop
Release_date: 01/27/2017
Label: Paraply Records
Rating: Vier sterren (4)
Second Toughts Citizen K
4
4

Het is ondertussen acht jaar geleden dat Citizen K zich introduceerde met Meet Citizen. Het grandioze, helemaal in de magische popsfeer van de jaren zestig en zeventig gedrenkte, werkstuk is het werk van de lichtjes geniale Zweedse multi-instumentalist Klas Qvist. Geïnspireerd door de hopeloze zoektocht naar zijn onbekende vader, wellicht een gevierd muzikant die ooit zijn moeder ontmoette, knutselde Qvist zowat  in zijn eentje een prachtige dromerige soundtrack ineen.

In 2013 wordt al een tipje van de sluier gelicht van de volgende langspeler. Het epeetje King Of Second Toughts is opgebouwd met een muzikaal triootje dat openlijk naar de sound van The Beach Boys refereert. Dat is geen toeval Qvists moeder, destijds een flamboyant go go meisje kwam met talloze rockgoden in contact. In’65 viel Dennis Wilson voor haar charmes en zo’n negen maanden later zag Klas ‘toevallig’ het eerste levenslicht… Overigens worden de gissingen omtrent zijn afkomst nog versterkt door de fraaie pianoballade Barbara van Wilson die op het epeetje More Citizen K prijkte. Het blijven vage veronderstellingen maar het levert wel sublieme muziek op.

Second Toughts borduurt verder op mysterie en bovenal fijne muziekjes die in navolging van de dubbele witte van  The Beatles als dubbellaar met 23 tracks inclusief vier intermezzo’s wordt uitgebracht. Zoals gebruikelijk zorgt Citizen K voor de instrumentatie met hulp van drummer Gunneriusson die samen met producer Tobias Walka voor de ondersteunde ritmiek zorgt. In Hang On To Insanity wordt op bijtende Stonesriffs even het rockbeest uitgelaten en in She Will Problably Tell You wordt het tempo even opgevoerd. Voor het overige overheersen melodie en stemmenpracht in ingetogen composities. K’s ijle zang wordt bijwijlen geflankeerd door Citizen A (Annika Larsen) zoals in een folkgetint Train Of No Forgiveness.

Op disc 2  vinden we een langgerekt epos Wasps & Cars na een bizarre intro ontspint zich wonderlijk met Johanna Lillvik ontsponnen duet So This Is Life. Er duiken niet alleen in de  muzikale opbouw  connecties naar Wilson en andere Beach Boys op bij de opener In Holland en in When Birds Fly South komt de vocale harmonie eveneens op het voorplan. En zo gaat het op harmonieuze  wijze verder  tot de ontknoping  Citizen K’ Dream. Verplichte kost voor liefhebbers van gracieuze melodieuze pop.

Tracklisting  Second Thoughts:

CD1:

 1. Mindexpander Parts 1 & 2
 2. Song Of Adjustment
 3. Siamese Twinkle Star
 4. Train Of No Forgiveness
 5. She Will Probably Tell You
 6. And Now, Let’s Turn The Page, Said The King
 7. King Of Second  Thoughts
 8. Hang On To Your Sanity
 9. Remembering Helena
 10. Floor Thirteen
 11. Empty Chair
 12. Just Once More (Second Hand Opinion)

CD2:

 1. In Holland
 2. Wasps & Cars
 3. Dutch Coffe
 4. So This Life (IDidn’t Know)
 5. When Birds Fly South
 6. Something Truly Magic
 7. I Think You’ve Been Cheated Too
 8. Rest Your Head
 9. (This Is) Our Town
 10. The Band In The Attic
 11. Citizen K’s Dream