Christof van der Ven – Empty Handed
Door op 06 april 2018

Artiest: Christof van der Ven
Album_title: Empty Handed
Genre: folkpop, singersongwriter
Release_date: 04/13/2018
Label: Planet Zog Records
Rating: Drieënhalve ster (3.5)
Soundsid: 3829077
Empty Handed Christof van der Ven
3.5
3.5

Deze jongeman uit het Brabantse plekje Handel is sinds zijn tienerjaren bezig met muziek. Hij verhuisde naar Ierland om er in de straten van Galway en de plaatselijke pubs te spelen, zo perfectioneerde hij zijn gitaarspel en zijn songwriterscapaciteiten. In Londen combineerde hij zijn job als kok met voorprogramma’s bij Staves, The Boxer Rebellion en Bear’s Den. Andrew Davie en Kev Jones zochten een vervanger voor Joey Haynes, het duo engageerde van der Ven als gitarist en zanger, samen met andere sessiemuzikanten en zo figureerde hij op gerenommeerde festivalpodia en in de grote concertzalen.

Ondertussen bouwt hij zijn solowerk verder uit, op uiteenlopende locaties in Ierland en het Verenigd  Koninkrijk worden sessies  opgezet met muzikanten uit de entourage van Bear’s Den, Willy Mason en Laura Marling. Dat resulteert  in een eerste volwaardige, mooie langspeler. Geïnspireerd door Damien Jurado, Fionn Regan en Bon Iver, Justin Vernon is een  notoire fan, wordt een fraai gelaagde soundtrack opgebouwd.

Na het zacht voorbij kabbelende Hold Me klinkt een soulvol You Left It Too Long wat verrassend met energieke uithalen. Niet alleen de titelsong ademt de ruimtelijkheid uit die je ook bij Bear’s Den terugvindt. Het songwerk reflecteert de gebeurtenissen die de songwriter onderweg beleeft. Van de oorspronkelijke thuishaven in Nederland via Gallway naar Londen tot de verre bestemmingen tijdens uitgebreide tournees, zoals de titels From Montreal en Vancouver onthullen.

Zo wordt voortdurend heen en weer gependeld van sobere verstilde folk in Killed This Stone-Dead en Oh When The Night naar ruimer geïnstrumenteerde passages en dat gebeurt onveranderlijk met subtiele nuance.

Tracklisting Empty Handed:

  1. Hold Me
  2. You Left it Too Long
  3. Never Never
  4. Lover’s Glory
  5. Empty Handed
  6. From Montreal
  7. No One Is Here
  8. Killed This Stone-Dead
  9. Oh When The Night
  10. Vancouver

Written in Music Nieuwsbrief