Cardinal – Hymns
Door op 15 maart 2012

Band: Cardinal
Album_title: Hymns
Genre: indie, Indie / Pop
Release_date: 01/20/2012
Label: Fire
Rating: Drie sterren (3)
Soundsid: 3057763
Hymns Cardinal
3
3

De vorige en lange tijd enige plaat van Cardinal verscheen in 1994. Het album, vol weelderige ‘kamerpop’, vormde een prettig alternatief voor destijds dominerende stromingen als grunge, britpop en lo fi. In de jaren na 1994 bleven Richard Davies en Eric Matthews actief in de muziek. Davies deelde het podium met onder meer Flaming Lips, arrangeerde her en der, werkte samen met Robert Pollard van Guided By Voices en werd ook nog eens actief buiten de muziekwereld, als procureur. Matthews trok iets minder de aandacht maar bracht toch maar mooi platen uit bij Sub Pop.

Eerder dit jaar, vanuit het niets, verscheen de tweede plaat van Cardinal: Hymns. Op basis van de goede ontvangst van het voorgaande album mag je verwachten dat deze release een groot deel van de ‘fans van 1994’ wel weet te bereiken. Bovendien staat het duo deze maand op het festival South By Southwest, hetgeen een prima etalage vormt voor deze comeback.

Hymns is een mooi gearrangeerde popplaat met fraaie tweede stemmen en verrijkende klanken van trompet en klavecimbel.  Het album is niet goed genoeg om de jaarlijsten te halen maar biedt genoeg voor een herhaalde luisterbeurt de komende tijd. Northern Soul is rijk, harmonieus en ademt de late jaren zestig. De licht overstuurde drums en dreinende gitaren van Carbolic Smoke Ball brengen eigentijdse indie-sferen, al zet Cardinal al snel de eigen handtekening, door het inzetten van wat koperwerk in Bacharach-stijl.

Hoge fluisterzang maakt van Her een opvallende track en General Hospital is een indringende mix van lichte psychedelica, ‘kamerpop’, en modern-klassiek (”nurse… nurse… nurse”). Tracks als deze, maar ook het filmische, Surviving Paris maken Hymns interessanter, kleurrijker, al  zal niet iedereen op dergelijke ‘onderbrekingen’ van de flow zitten te wachten.

Richard Davies is geboren in Australië en laat dit hier en daar merken. De in Australië befaamde rockband Cold Chisel wordt geciteerd in het eerder genoemde General Hospital en de afsluitende track van Hymns luistert naar de naam Radio Birdman, en dat was met The Saints natuurlijk een van de aartsvaderen van de punk Down Under. Cardinal blijft overigens ook anno 2012 ver van rock en punk verwijderd. Verder dan wat licht overstuurde drums en uptempo fuzzy pop gaan de heren niet. Het duo is over het algemeen toch op zijn best als men op lager of midtempo musiceert en daarbij weldadig arrangeert. De tekst van het prettige Rosemary Livingstone is treffend: “I want you to change but stay the same”.

Tracklisting Hymns:

  1. Northern Soul
  2. Carbolic Smoke Ball
  3. Her
  4. Love Like Rain
  5. General Hospital
  6. Kal
  7. I Am a Roman Gypsy
  8. Rosemary Livingstone
  9. Surviving Paris [Instrumental]
  10. Radio Birdman