Burt Bacharach – Anyone Who Had A Heart
Door op 03 juni 2013

Artiest: Burt Bacharach
Album_title: Anyone Who had A Heart
Genre: Pop
Label: Universal

Met het verschijnen van een dubbel CD en een prachtig dikke 6 CD boxset wordt de legende van Burt Bacharach dit jaar optimaal gevierd. Met als titel Anyone Who Had A Heart, als verwijzing naar een van zijn allerbekendste songs en als ondertitel het terechte The Art Of The Songwriter.

Natuurlijk verdient Burt Bacharach een standbeeld. Maar niet in zijn eentje. Op dat standbeeld hoort de componist te staan samen met de tekstdichter samen met wie hij in (vooral) de jaren zestig vele tientallen onsterfelijke songs schreef. Dat was Hal David, de tekstdichter die in 2012 op 91-jarige leeftijd overleed. Daarna (en heel kort daarvoor) heeft Burt Bacharach met anderen samengewerkt, onder wie vanaf de jaren zeventig zijn latere levenspartner Carole Bayer Sager.

Maar als het gaat om componistenduo’s van het kaliber Goffin & King, Lennon & McCartney of Leiber & Stoller heeft niemand het over Bacharach & Bayer Sager, ook al was hun Arthur’s Theme een vette hit voor Christopher Cross in 1981. In het rijtje grote namen horen wel Bacharach & David. Burt Bacharach was de architect van prachtige melodieën als die van Close To You en Make It Easy On Yourself.

Maar Hal David schreef voor bijvoorbeeld Do You Know The Way To San Jose deze prachtregels:

LA is a great big freeway
Put a hundred down and buy a car
In a week, maybe two, they’ll make you a star
Weeks turn into years
How quick they pass
And all the stars that never were are parking cars and pumping gas

Toch heeft de nu verschenen dubbel-cd en 6-CD box Anyone Who Had A Heart als ondertitel The Art Of The Songwriter en is die volledig gewijd aan het oeuvre van Bacharach (Kansas City, 1928). De dubbel-cd bevat de veertig bekendste en wellicht ook mooiste Bacharach composities. Afkomstig uit de periode van 1955 (Keep Me In Mind door Patti Page, nog zonder David geschreven) tot 2013. Van dit jaar komt een versie van Make It Easy On Yourself van Bacharach zelf samen met Jamie Cullum, live opgenomen door de BBC. Van de veertig tracks komen er dertig uit het ‘Bacharach & David-songbook’. Of eigenlijk 28, want van twee nummers, Alfie en The Look Of Love, zijn twee versies opgenomen. Nu zijn dit beslist niet de minste Bacharach en David-nummers. En Barbra Streisand en Petula Clark (Alfie) niet de eerste de beste vocalisten. Maar Clark staat ook al met een ander nummer op de dubbelaar, This Girl’s In Love With You, dat door Noel Gallagher is betiteld als de beste lovesong ooit geschreven, zo valt te lezen in het boekje bij de cd.

In de jaren dat Bacharach en David samenwerkten (1961 tot 1973) was Dionne Warwick degene voor wie ze het meeste schreven. Een enkele keer nam zij een nummer op nadat Hal en Burt het voor een andere artiest hadden geschreven, zoals Close To You, dat een jaar voor Dionne’s opname werd gezongen door Richard Chamberlain. Maar meestal had Dionne de eerste hit (Wishing And Hoping, Alfie, This Girl’s In Love With You) voordat anderen ermee aan de haal gingen. In artistiek opzicht bleef bijna altijd de Dionne-versie de beste. Uitzonderingen zijn The Look Of Love (Dusty Springfield) en I Say A Little Prayer. Die laatste is een van de zeldzame voorbeelden waarvan ook de componisten aangaven dat Aretha Franklin het toch beslist beter had gedaan dan Dionne. Gelukkig staan zowel Dusty als Aretha met hun versie op de dubbellaar. Dat kan helaas niet worden gezegd van die andere erg goed gelukte Bacharach & David-cover, Close To You, waarmee The Carpenters in 1970 doorbraken. Een gemis op deze compilatie.

De samenwerkingen van Bacharach in de laatste dertig jaar, met Carole Bayer Sager en met Elvis Costello (ontstaan na het verzoek van een filmproducent om één nummer te schrijven) zijn keurig vertegenwoordigd, net als de soloplaten die Bacharach sinds de jaren zestig maakte met eigen versies van zijn hits. Omdat de vocalen daarop vaak werden verzorgd door anonieme sessiezangeressen, neigde dat nogal eens naar muzak. Zeker in vergelijking met de versies die talloze wereldsterren van zijn songs maakten. Maar dat zijn een paar minpuntjes op een verder voorbeeldige compilatie van muziek uit de eredivisie van de popmuziek.

Wie dieper wil graven, moet gaan voor de uitgebreide 6 cd-box, waarop bijvoorbeeld ook de jazz-uitstapjes van Bacharach zijn vertegenwoordigd en –voor de liefhebber- een hele CD met Bacharach’s eigen versies van de klassiekers van Dionne Warwick, Scott Walker en anderen. Met als titels Magic Moments, There Is Always Something There To Remind Me, Let The Music Play, That’s What Friends Are For, Burt Plays Bacharach en Bacharach Meets Jazz, krijgen de CD’s allen duidelijk hun eigen betekenis en sfeer mee. Het in de box bijgesloten boek bevat naast niet eerder gepubliceerde foto’s ook een prachtig verteld verhaal over Bacharach geschreven door journalist Robert Greenfield.