Bruce Springsteen – Working On A Dream (deluxe edition)
Door op 05 juli 2009

Artiest: Bruce Springsteen
Album_title: Working On A Dream
Genre: Pop
Release_date: 01/27/2009
Label: Columbia
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 2562106
Working On A Dream Bruce Springsteen
4
4

Dat Bruce Springsteen het heilig vuur heeft teruggevonden maakte hij met het vorig jaar verschenen album Magic en de aansluitende wereldtour met zijn fameuze E-Street Band helemaal duidelijk. Het tijdens de pauzes van die tour opgenomen Working On A Dream is al net zo’n overweldigend album geworden.

Natuurlijk is de aanwezigheid van de E-Street band essentieel voor het hervinden van het heilige vuur. Sinds Springsteen weer samenwerkte met zijn band op het in 2002 uitgebrachte album The Rising, Springsteen’s 11 september album, kon je de kracht, emotie en het spelplezier, zowel op de albums als live horen terugkomen.

Ook de veranderende politieke situatie in Amerika heeft Springsteen geïnspireerd. Als een bekend tegenstander van de politiek van Bush zette hij zich vanaf het najaar van 2008 volop in voor de campagne van Barack Obama. Als dank speelde Springsteen de speciale avond voor de inauguratie ook een aantal songs, waaronder een legendarische This Land Is Your Land met Pete Seeger.

Working On A Dream

Het nieuwe album draagt sporen van de verandering in zijn land. Alle teksten hebben een politieke dan wel sociale lading. De energieke melodieën gecombineerd met die teksten creëren een positieve en krachtige sfeer. Zowel Springsteen als de muzikanten van zijn E-Street Band zijn geweldig in vorm en blazen de songs er in heerlijk tempo uit.

Eigenlijk weet je al bij albumopener Outlaw Pete dat het goed zit. De epische song hakt er op z’n Born To Run’s in. Wat een heerlijke ambitie, emotie en kracht ineen gebald. De daarop volgende tracks My Lucky Day, het mooie titelnummer en het overweldigende ‘Queen Of The Supermarket’ zijn al net zo sterk te noemen. Dat Springsteen inspiratie had is volop in de songs te horen. Hij wilde een korte tijd tussen songs schrijven en opnemen hebben. Ook gebruikten ze voor het album vaak een van de eerste opnamen van de songs om de energie optimaal vast te leggen. Producer Brenden O’Brien, voor de vierde keer van de partij, snapte waar Springsteen heen wilde en legde de songs excellent vast.

Een album waar de aandacht niet verslapt is buitengewoon. Juist doordat Springsteen ijzersterke songs als Life Itself en vooral Kingdom Of Days tot het einde bewaard. De onlangs met een Golden Globe bekroonde titelsong van de Darren Aranofski film The Wrestler, vormt het fraaie slotakkoord.

Net als voorganger Magic behoort Working On A Dream tot het beste wat Bruce Springsteen gemaakt heeft. Hij blijft op zijn zestigste een onverklaarbaar fenomeen.

Tracklisting Working On A Dream (deluxe edition):

Disc1

 1. Outlaw Pete
 2. My Lucky Day
 3. Working On A Dream
 4. Queen Of The Supermarket
 5. What Love Can Do
 6. This Life
 7. Good Eye
 8. Tomorrow Never Knows
 9. Life Itself
 10. Kingdom Of Days
 11. Surprise, Surprise
 12. The Last Carnival
 13. The Wrestler (Bonustrack)

Disc2

 1. My Lucky Day
 2. Queen Of The Supermarket
 3. Kingdom Of Days
 4. This Life
 5. Working On A Dream
 6. Life Itself
 7. The Last Carnival
 8. A Night With The Jersey Devil