Brother & Bones – To Be Alive
Door op 21 januari 2014

Band: Brother & Bones
Album_title: To Be Alive
Genre: roots, rock, pop
Release_date: 11/22/2014
Label: Last Step
Rating: Vier sterren (4)
To Be Alive Brother & Bones
4
4

Het afgelopen jaar toerde het Londense vijftal Brother & Bones met succes door Europa, in het kielzog van The Boxer Rebellion. Nu is er de ep To Be Alive, een voorbode van een volledig album, later dit jaar te verwachten.

Na beluistering van To Be Alive kun je niet verbaasd zijn over de positieve ontvangst die Brother & Bones eerder in Europa – ook in Nederland – ten deel viel. De akoestische titeltrack kent een lekkere swing en als zanger Rich Thomas een keel opzet is er geen ontkomen aan. Het hierop volgende Raining Stone zit vol melancholieke pracht en kent een paar fikse climaxen, alsof er een wolkbreuk voorbij trekt. De song Lost As One is beduidend rustiger dan de eerste twee tracks op To Be Alive maar komt met zijn intieme zang en effectieve piano bijna net zo hard binnen.

Het geluid van Brother & Bones wordt nogal eens omschreven als een kruising tussen Mumford & Sons en The Boxer Rebellion. Wellicht kan Brother & Bones dit jaar enigszins in de buurt komen van de bekendheid van deze bands. De komende optredens, het verwachte album en vooral deze ep kunnen hier zeker voor gaan zorgen.

Brother & Bones doet er goed aan om met deze ep alvast wat belangstelling aan te wakkeren. Beter een uitgebreide single dan een overhaast album, moet de band gedacht hebben. Ook de vierde track, Long Way To Go, prima aansluitend op de dynamische rootsrock/folk van de eerdere songs, houdt de aandacht weer vast. Hierna dooft To Be Alive langzaam uit, middels de bonustrack Gold & Silver.

De impact van To Be Alive is voor een groot deel toe te schrijven aan zanger Rich Thomas’ indringende voordracht. De muzikanten om hem heen weten dit prima in te lijsten; spannende muziek die ruimte laat voor een hoofdrol van de zanger. Deze ep doet dan ook uitzien naar het debuutalbum van Brother & Bones. Hopelijk komt dit op tijd voor de festivals.

Brother & Bones komt in februari weer naar Nederland:

Rotown, Rotterdam: 22 februari
Merleyn, Nijmegen: 23 februari
Bitterzoet, Amsterdam: 24 februari

Tracklisting To Be Alive:

  1. To Be Alive
  2. Raining Stone
  3. Lost As One
  4. Long Way To Go
  5. Gold & Silver (bonus track)