Brasstronaut – Mean Sun
Door op 09 januari 2013

Band: Brasstronaut
Album_title: Mean Sune
Genre: indie, pop, alternative
Release_date: 11/22/2012
Label: Tin Angel
Rating: Drieënhalve ster (3.5)
Soundsid: 3127301
Mean Sune Brasstronaut
3.5
3.5

Een warm bad, zo kun je de muziek van het Canadese Brasstronaut op het album Mean Sun het best omschrijven. Met de inzet van onder meer slide-gitaar, trompet, klarinet, synthesizers weet het zeskoppige collectief een uniek en – inderdaad – warm geluid neer te leggen. Zomeravond-indiepop met hier en daar een vleugje barok, jazz of psychedelica. De zalvende vocalen van pianist/zanger Edo van Breemen vloeien fraai samen met de muziek.

Brasstronaut trok in 2010 de aandacht met Mount Chimaera. Vooral in het eigen Canada, alwaar de plaat een nominatie voor de Polaris Prize ten deel viel. Dat was zeker eervol, want deze prijs werd de afgelopen jaren door onder meer Arcade Fire, Owen Pallet, Patrick Watson en Caribou weggekaapt. In de periode hierna groeide Brasstronaut van een kwartet tot een zesmansformatie.

Mean Sun is een coherent album, een droom die vrijwel nergens onderbroken wordt. Subtiel brengt de band accenten aan en weet zo de aandacht aardig vast te houden. Na de subtiele opbouw van Bounce volgt het wat dwingendere Francisco, waarmee Brasstronaut een soort chill-out-dance serveert. De sfeer wordt wat donkerder op Mean Sun, alsof we een oude fabriek betreden. Het refrein brengt echter balans en verlichting. Die balans wordt over het gehele album vastgehouden hetgeen resulteert in wat minder spannende tracks, songs die prima in de flow van de plaat vallen maar verder geen blijvende indruk achter laten.

Gelukkig laat Brasstronaut ons nooit te lang wachten op meer moois. The Grove is een fraai staaltje werk waarin de fellere drums prachtig omlijst worden door mooi trompetspel. Net als op Francisco brengt de band hier poppy dance van de meest subtiele soort. Revelstoke Dam verrast door klaterende percussie en fluit; het is het soort kleurrijke, inventieve pop waar onze eigen Nits patent op hebben. Falklands galoppeert naar een koperen climax – waarmee de band zijn naam eer aan doet – en vormt zowaar een eruptie op deze smaakvolle maar erg ingetogen plaat. Mean Sun is als een weldadige massage. Een kalm en bijna therapeutisch album voor donkere winterdagen.

Tracklisting Mean Sun:

  1. Bounce
  2. Francisco
  3. Mean Sun
  4. Fossil
  5. The Grove
  6. Moonwalker
  7. Revelstoke Dam
  8. Hymn For Huxley
  9. Falklands
  10. Mixtape