Boy – Mutual Friends
Door op 14 juni 2012

Band: Boy
Album_title: Mutual Friends
Genre: pop, indie
Release_date: 06/18/2012
Label: Grönland
Rating: Drieënhalve ster (3.5)
Soundsid: 3095320
Mutual Friends Boy
3.5
3.5

Boy is een damesduo uit Hamburg. Valeska Steiner, Zwitserse, zong al in enkele bands voordat ze naar Duitsland vertrok, alwaar ze een plek op een prestigieuze muziekworkshop had gewonnen. Sonja Glass, Duitse, speelde als kind cello en was later actief als bassiste, een instrument dat ze zich verder eigen had gemaakt tijdens een periode in Nederland.

Muzikaal zit het dan ook wel goed op dit debuut van Boy. Mutual Friends is een autobiografisch album over opnieuw beginnen. Het thema verhuizen komt direct aan de orde in de opener This Is The Beginning, een nummer dat akoestische sferen mixt met elektronica. De muziek klinkt zeer aangenaam maar een echte prikkel ontbreekt. Drive Darling, dat als thema vertrekken heeft, kent mooie gitaarmuurtjes maar ook hier wacht je op iets wat uiteindelijk niet komt.

Waitress is sympathiek en kent een pakkender refrein; leuke indiepop voor een groot publiek. Ook het door hand claps versierde Little Numbers is lekker catchy. Het is de eerste single van Boy en de knorrende piano geeft extra cachet aan dit verleidelijke voorjaarshitje dat ook op YouTube goed scoorde.

Valeska en Sonja bespelen de meeste instrumenten op Mutual Friends zelf. Af en toe werd een bevriende muzikant om hulp gevraagd, zoals drummer Thomas Hedlund die eerder met Phoenix werkte, een band waar Boy sowieso aan doet denken.

De melancholieke pianotrack Railway, compleet met het geluid van een rijdende trein, mag er wezen. Ook het opvallende Boris, dat handelt over verleiding en dat langzaam aanzwelt, blijft hangen.  Het relatieadvies Oh Boy heeft een opvallend sterke hook. Eindelijk. Lekker gedrumd en met pit, is dit een nummer dat zich dan ook moeiteloos onder de hoogtepunten schaart. Silver Streets is een andere mooie en rijke popsong. Hier zet Boy de melodica in en treffen de dames doel met fraaie, filmische passages.

Al met al is Mutual Friends een bijzonder aangenaam debuut  waar – duidelijk hoorbaar – veel werk in is gestoken. De helft van de nummers ontbeert echter nog wel een sterke melodie of hook. Als Boy op dat vlak in de toekomst meer gewicht in de schaal kan leggen, kan het duo flink doorstoten in heel Europa. De komende tijd is Boy al veelvuldig live te zien in Duitsland, Zwitserland, Frankrijk, Engeland en Nederland. Het voorjaar ziet er vooralsnog zonnig uit voor Valeska en Sonja.

Tracklisting Mutual Friends:

 1. This Is The Beginning
 2. Waitress
 3. Army
 4. Little Numbers
 5. Drive Darling
 6. Railway
 7. Waltz For Pony
 8. Boris
 9. Oh Boy
 10. Skin
 11. Silver Streets
 12. July