Beans And Fatback – Live At De Kleine Komedie
Door op 30 april 2011

Band: Beans and Fatback
Album_title: Live
Genre: soul; pop; roots
Release_date: 04/26/2011
Label: Excelsior
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 2871899
Live Beans and Fatback
4
4

De release van het debuutalbum van Beans and Fatback ging in 2010 niet ongemerkt voorbij in Nederland. De levenslustige mix van soul, folk en country, onder aanvoering van Onno Smit (Lefties Soul Connection) deed het vooral goed op de podia. De band stond op gerenommeerde festivals als Oerol, Into The Great Wide Open en Metropolis, zodat de keuze voor een liveplaat eigenlijk niet meer dan logisch is.

Deze liveregistratie uit de Kleine Komedie gaat vergezeld van een stapeltje ansichtkaarten van de hand van Selwyn Senatori. Kaarten die refereren aan de nummers van Beans and Fatback en dit optreden in Amsterdam. Wederom komt het collectief rond levenskunstenaar Smit met een mooie uitgave; bij het debuutalbum werd immers al een kookboek geleverd.

Vrijwel alle nummers van dit optreden zijn terug te vinden op het debuutalbum van de band. Uitzonderingen The Devil’s Son en Fire & Brimstone, een track van Link Wray uit 1971. In The Devil’s Son staat de boog continue gespannen. Opvallende percussie, goede zang en een lekker trekkend rootsy geluid.

Beans and Fatback is een goedgevulde band: zang, twee drummers, veel percussie, Hammond orgel, piano, (staande) bas en twee gitaristen. In potentie moet de band dan ook een zinderend geluid moeten kunnen produceren. Een geluid waarbij ieder instrument van zich afbijt. Dat komt er nog niet altijd uit in deze registratie. Toch doet dit weinig afbreuk aan dit album. De muziek is lekker, de nummers blijven hangen en zitten vol soul. Beans and Fatback sluit op eigen wijze aan bij het werk van bijvoorbeeld Mark Ronson, Jamie Lydell en Ryan Adams.

De band opent met het melodieuze Downfall, een track die de band en zijn fijne muzikale mix direct goed neerzet. De potten en pannen komen voorbij op Home Grown Recipe, een lekkere track die iets meer naar mainstream radiopop neigt. Het stokoude bluesnummer Lay Down Speak Low is interessanter. Natuurlijk is de prima single All I Think About vertegenwoordigd alsmede de country van Your Gentle Touch Will Blow My Sins Away. Afsluiter Tonight Girl I’m Coming Back Home mixt pop, rockabilly en country en is de passende feelgood-afsluiter van dit opgewekte, levenslustige album. Nederland kan nog veel plezier beleven aan deze authentieke liveband.

Tracklisting Live At De Kleine Komedie:

  1. Downfall
  2. Home Grown Recipe
  3. Lay Down Speak Low / Fire & Brimstone
  4. Your Gentle Touch Will Blow My Sins Away
  5. Roots From My Soul
  6. All I Think About
  7. The Devil’s Son
  8. Holding On
  9. Tonight Girl I’m Coming Back Home