Bazzookas – Groeten Uit Paradiso
Door op 13 juni 2012

160g
1LP
Klaphoes
Eigen beheer (via 10" vinyl)
Band: Bazzookas
Album_title: Groeten Uit Paradiso
Genre: Ska, rock, pop
Release_date: 06/09/2012
Label: Eigen beheer
Rating: Drie sterren (3)
Groeten Uit Paradiso Bazzookas
3
3

Laten we meteen maar met de deur in huis vallen, Groeten Uit Paradiso heeft een van de allermooiste LP-hoezen die ooit is gemaakt voor/door een Nederlandse band. Daar over straks meer, maar dat is de absolute trekker van deze release. Muzikaal is het vooral heel lollig, maar weinig diepgaand.

Bazzookas is de samenwerking tussen VanKatoen frontman Bazz en de Brabantse skaband The Palookas. Eerder al brachten ze een (eveneens wonderschoon vormgegeven) album uit vol vrolijke ska-rock en in januari trad het gezelschap op in Paradiso. De registratie daarvan vormt de basis van het pakket dat Groeten Uit Paradiso heet. In dat pakket een LP met daarop een zevental tracks (vier daarvan zijn nieuw), een DVD met daarop een anderhalf uur durende registratie van de show in Paradiso en diverse extra’s, plus een QR code die de kopers van dit kleinood in staat stelt de boel digitaal binnen te halen zodat ze alle audio en video overal en nergens kunnen bekijken en beluisteren.

Nu is dat laatste nog wel een dingetje, want heb je de code eenmaal gescand, krijg je een link en vervolgens moet je om de content daadwerkelijk te kunnen binnenhalen de band en de release ‘liken’ op Facebook. Geen Facebook account? Dan loopt de weg daar dood. Maar goed, de eerlijkheid gebiedt ook te zeggen dat die content – hoewel met veel enthousiasme uitgevoerd en uitermate strak gespeeld – vooral door de jonge doelgroep die je op de dvd-beelden in Paradiso rond ziet stuiteren helemaal te gek zal zijn en daar zullen amper nog lieden zonder Facebook account tussen rondlopen. Voor muzikale fijnproevers is er niet heel veel te halen, daarvoor zijn de teksten van Bazz allemaal (en waarschijnlijk heel bewust) net wat te simpel en te oppervlakkig. Neemt niet weg dat hetgeen geboden wordt wel van hoge kwaliteit is en vooral ook van creativiteit getuigt. Op de dvd staat bijvoorbeeld een feature ‘De deur door’, waarin alle bezoekers die door de voordeur het geregistreerde concert zijn binnengelopen herkenbaar in beeld komen.

Komen we op de verpakking. Hoewel we op WrittenInMusic vooral over muziek en product schrijven, ontkomen we er niet aan om ditmaal ook een visueel referentiekader te scheppen. Want als gezegd, dit is wellicht een van de allermooiste LP-hoezen die ooit is gemaakt voor/door een Nederlandse band. Het album (10” vinyl) is gestoken in wat op het oog en gewone albumhoes lijkt. Echter, het hele ding is volledig uitvouwbaar tot een ‘kijkdoos’ die er wonderwel in slaagt om hetgeen je op de dvd te zien krijgt te vertalen naar een ‘platte’ kijkdoosomgeving. Zie hier onder onze video review voor details, dat maakt duizend keer beter duidelijk hoe dit ding in elkaar steekt dan we hier in woorden kunnen doen. Een wonderschoon staaltje fanbinding, want zeg nou zelf. Wie gaat dit illegaal downloaden als je het voor een kleiner bedrag dan veel nieuwe cd’s kosten kan kopen? Hier kunnen veel artiesten en grote platenmaatschappijen nog wat van leren.