Avalanche Quartet – Rainy Night House
Door op 29 september 2013

Band: Avalanche Quartet
Album_title: Rainy Night House
Genre: Pop
Label: Eigen beheer
Release_date_reissue: 09/20/2013
Rating: Vier sterren (4)
Rainy Night House Avalanche Quartet
4
4

Aanleiding voor de oprichting van het Avalanche Quartet is een verzoek dat Henk Hofstede in 2005 krijgt om eigen versies van Leonard Cohen-songs op te nemen bij de Nederlandse vertaling van het boek Yesterdays Tomorrow van Marc Hendricks. Daarmee kan Hofstede artistiek revanche nemen op een achteraf verkeerde beslissing van eind jaren tachtig. Toen kreeg de Nits-zanger het aanbod op wereldtournee te gaan met Leonard Cohen. Hij moest het verzoek toen afslaan vanwege de overvolle Nits-agenda, maar Cohens werk bleef hem bezighouden.

Het Avalanche Quartet bestaat uit muzikanten die zich in Nederland niet echt meer hoeven te bewijzen. Henk Hofstede, gitarist (en meer) Pim Kops en bassiste Arwen Linnemann hebben een verleden bij Nits, waarvan de eerste zelfs meer dan dertig jaar. Kops is bovendien routinier bij De Dijk. Marjolein van der Klauw speelde en zong de afgelopen vijftien jaar met tal van muzikanten en heeft haar eigen band Powderblue.

Het besluit in 2005 om een groep op te richten speciaal voor het uitvoeren van songs van de Canadese troubadour en dichter Leonard Cohen kan dan ook gezien worden als een kers op de taart, een bonus na een al rijkgevulde carrière. Rainy Night House is, na het boek-met-cd uit 2005 het tweede Avalanche-album dat vrijwel volledig aan Cohen is opgehangen, want in 2007 verscheen al het volwaardige album Leonard Cohen Songs, waarop onder meer classics als Seems So Long Ago Nancy, Bird On A Wire, Who By Fire en Famous Blue Raincoat. Ook het nummer waaraan het kwartet haar naam ontleent, Avalanche staat op die plaat. Cohen nam het in 1971 zelf op voor zijn derde plaat Songs Of Love And Hate.

De opnamen voor het nieuwe album werden grotendeels gemaakt in de studio in Amsterdam, maar zes tracks werden op het podium opgenomen, in Zürich (Zwitsersland), Rennes (Frankrijk) en Austerlitz en Rotterdam. Net als op de vorige platen gaan Hofstede en de zijnen niet aan de haal met het werk van hun inspirator, hun uitvoeringen moeten vooral worden gezien als een eerbetoon aan De Grote Meester. Uitzonderingen op het nieuwe album vormen The Stranger Song en One Of Us Cannot Be Wrong, die hier, in tegenstelling tot bij Cohen, in elk geval muzikaal zeer luchtig worden gebracht. Hofstede en Van der Klauw zijn uitstekende vertolkers van de rollen van Cohen en Jennifer Warnes.

De plaat bevat wel twee zijstapjes, zoals ook het Avalanche Quartet-debuut uit 2005 één eigen compositie van Hofstede bevatte. Het titelnummer is afkomstig van een andere grote singer-songwriter, Joni Mitchell, die rond 1967/ ’68 een verhouding met Cohen had. Zoals Cohen over haar schreef (Suzanne schijnt zelfs over haar te gaan!), componeerde Mitchell Rainy Night House als afscheid aan de periode-Cohen:

I am from the Sunday school
I sing soprano in the upstairs choir
You are a holy man
On the FM radio
I sat up all the night and watched thee
To see, who in the world you might be

Hofstede zelf tekende op dit album samen met Nits-collega Rob Kloet voor House Of Jacob, waarin de tekstschrijver Hofstede zich hoorbaar schatplichtig toont aan Cohen. Tegelijkertijd is het nauwelijks een stijlbreuk met het werk dat Hofstede in de laatste pakweg 25 jaar maakte, voor zover het traditionele songs betreft. Want vergeleken met Cohen is Hofstede natuurlijk wel een stuk veelzijdiger. Dat hij zich op deze plaat, en de eerdere Avalanche Quartet-platen begeeft op het terrein van Cohen, moet inderdaad vooral worden gezien als een manier om de ene grote kunstenaar de andere eer bewijst. .

Avalanche Quartet geeft tot medio december nog ruim dertig concerten in Nederland. Zie voor de agenda de website van Avalanche Quartet.

Tracklisting Rainy Night House:

 1. Stories Of The Street
 2. The Stranger Song
 3. Night Comes On
 4. Story Of Isaac
 5. The Window
 6. House Of Jacob
 7. Winter Lady
 8. Rainy Night House
 9. Joan Of Arc
 10. In My Secret Life
 11. You Know Who I Am
 12. One Of Us Cannot Be Wrong
 13. The Gypsy’s Wife
 14. The Partisan