Anouk – To Get Her Together
Door op 25 mei 2011

Album_title: To Get Her Together
Release_date: 05/19/2011
Label: Dino Music, EMI Music
Rating: Drieënhalve ster (3.5)
Soundsid: 2920598
To Get Her Together
3.5
3.5

Een nieuwe CD van Anouk is wereldnieuws in Nederland, zoveel is wel duidelijk. Je kon de afgelopen week geen website, krant of tv programma bekijken of ze vloog wel even voorbij. Uiteraard om iets te melden over haar nieuwste album To Get Her Together. En overal wordt wel melding gemaakt over de klote periode uit haar leven.

Je mag haar of je haat haar, maar het feit dat ze nog steeds stadions vol krijgt en binnen een dag platina verkoopt zegt uiteindelijk ook wel iets. Vergelijkingen worden er genoeg gemaakt over Anouk, ze is de Nederlandse Pink, ze klinkt als Beth Hart. Of ze is net als Adele, die ook geen spaan van haar vriendje heel laat op haar platen. En inderdaad, na het afluisteren druipt de negativiteit tekstueel van het album af. Overal is het kommer en kwel en was haar leven één grote hel…

Muzikaal gezien is het openingsnummer To Get Her Together heerlijk, ik ben zelfs aangenaam verrast en ben zelfs even terug gelopen of ik wel de juiste cd in de speler heb gedaan. Volgens mij is deze als laatste geschreven, de titel geeft het al aan, Anouk is weer hard bezig om together te komen. De uptempo song en eerste single Killer Bee heeft geen hoge ogen gegooid qua resultaten. Hoewel het een zeer aanstekelijke beat heeft mis ik dat catchy gedeelte waardoor het uiteindelijk niet blijft hangen. Op Ms. Crazy steekt ze uiteraard de draak met zichzelf, alhoewel sommige zinsneden recht voor z’n raap zijn. “Just remember as clumsy as I am. You were safe with Ms. Crazy.” De song die als een soort R&B nummer voorbij kruipt doet verder weinig, het valt als los zand uit elkaar. En dat terwijl producer Reggie ‘Syience’ Perry, ook bekent van werk met John Legend of Jay-Z achter de knoppen zit en de muziek heeft mee geschreven.

Dan volgt het fragiele What Have You Done, een bewerking van het nummer Onderweg van Abel. Wauw, hier horen we Anouk op uiterst subtiele manier boven zichzelf uit stijgen. Het Zweedse producers duo Tore Johansson & Martin Gjerstad zien we hier in de credits vermeld staan. En die kennen we nog van haar vorige album For Bitter Or Worse. Anouk kan het kennelijk prima vinden met de beide mannen. Prima song. Nog aan het nagenieten en dan overvalt de soulvolle opening van Save Me compleet. Helaas, na de prima opening valt het geheel weg in een onbenullige popsong. Van Any Younger word je dan als vanzelf weer blij en wil je gaan springen. En dan helpt Trijntje Oosterhuis in het refrein ook nog eens een handje mee. Onderwijl smijt Anouk er wel heel erg cynische zinnen tegen aan “I’m a falling star in a big ass car” of “No more confusion whether love’s an illusion. When you end up all alone”. Zelfspot heeft ze gelukkig nog en dat zet haar ook weer met beide benen op de grond.

De single Down And Dirty gaat dan uiteindelijk door merg en been. Het woord cheater komt werkelijk uit haar tenen. Woede, verdriet en een illusie rijker gaat ze verder. Maar dan heeft ze uiteindelijk rust met de situatie, of ze heeft het een plek gegeven in songs als Little Did I Know en het catchy Better Off Alone. Deze song glijd erin als zoete koek en dan vooral door de funky klinkende toets partijen. In Been Here Before klinkt op een steady beat een soort beschrijving van een droom of nachtmerrie. het is maar hoe je het bekijkt. Ze beschrijft op koele wijze hoe ze de ander tegen komt. “Leave him alone, find a man of your own. Don’t break up my home.”

Wat rest is stilte en heel veel gedachten om over na te denken…

Tracklisting To Get Her Together:

 1. To Get Her Together
 2. Killer Bee
 3. Ms. Crazy
 4. What Have You Done
 5. Save Me
 6. Any Younger
 7. I’m A Cliché
 8. Down & Dirty
 9. Little Did I Know
 10. Better Off Alone
 11. Been Here Before