Anouk – Sad Singalong Songs
Door op 17 mei 2013

Album_title: Sad Singalong Songs
Genre: Pop
Release_date: 05/17/2013
Label: Goldilax
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 3196546
Sad Singalong Songs
4
4

De afgelopen weken kon natuurlijk niemand om Anouk heen. Het hele Eurovisie Songfestivalcircus bleek het perfecte podium om haar al jaren sluimerende internationale erkenning nu eens en voor altijd te bekrachtigen. Het prachtige Birds, een instant evergreen, is de song die zo heerlijk ver van alle andere Eurovisie songs afstaat, dat het wel moest opvallen.

Het, slim net voor de grote finale van het Eurovisie Songfestival uitgebrachte, nieuwe Anouk album Sad Singalong Songs is net als de single Birds al aangaf, een flinke breuk met haar vorige repertoire. Ze heeft de rock achter zich gelaten in tien rijk gearrangeerde songs, die ze wederom met Martin Gjerstad and Torre Johansson, haar Zweedse muzikale partners sinds For Bitter Or Worse (2009) en To Get Her Together (2011), schreef en opnam. Het is een album geworden wat met geen eerder album uit haar oeuvre is te vergelijken. En wat nog meer dan elk voorgaand album haar grote talent laat horen.

Sad Singalong Songs is een ambitieus album. De merendeels met rijke orkestraties begeleide tracks laten een ingetogen Anouk met een rijke volle emotie in de refreinen horen. Birds is wat dat aangaat een prachtig voorbeeld, maar ook nummers als Pretending As Always en Kill zijn daarin heel erg sterk. Ook op de rest van het album zingt Anouk mooier en emotievoller dan ooit. Het maakt de erg sterke liedjes er alleen maar indrukwekkender op. De spannende en krachtige, en prachtig gezongen, albumopener The Rules zet fraai de toon en het epische The Black Side Of My Mind sluit het album net zo ijzersterk af. Maar het zijn juist de daar tussen liggende songs als The Good Life, het met geweldige blazers opgesierde Are You Lonely en vooral het majestueuze Only A Mother die de groei in songschrijven van Anouk optimaal benadrukken. Met sterke persoonlijke teksten geeft Anouk daarnaast elke song extra emotionele diepte mee.

Hoe grappig is het dat wij in Nederland Anouk vooral hebben leren kennen als een lekker recalcitrante rockbitch met handenvol grote, slim commerciële hitsingles. En dat zij nu juist  met een album vol ballads, met prachtige ingehouden emotievolle vocalen, de rest van Europa (en de rest van de wereld) echt gaat veroveren. Want dat gaat gebeuren met het ijzersterke Sad Singalong Songs!

Tracklisting Sad Singalong Songs:

  1. The Rules
  2. Pretending As Always
  3. Birds
  4. The Good Life
  5. Are You Lonely
  6. Stardust
  7. Only A Mother
  8. Kill
  9. I Don’t Know Nothing
  10. The Black Side Of My Mind