Anne Soldaat – Anne Soldaat
Door op 02 september 2012

Artiest: Anne Soldaat
Album_title: Anne Soldaat
Genre: Pop
Release_date: 08/31/2012
Label: Excelsior
Rating: Vierenhalve ster (4.5)
Soundsid: 3122115
Anne Soldaat Anne Soldaat
4.5
4.5

Dat gitarist/ songschrijver Anne Soldaat ook op eigen kracht indruk kan maken bewees zijn eerste solo album In Another Life van 2009. Met zijn nieuwe album, simpelweg Anne Soldaat genoemd, bewijst hij zijn klasse eens te meer.

In Another Life was het album dat deed beseffen dat Soldaat niet alleen een briljant gitarist en geweldig songschrijver is maar tevens een begenadigd zanger. In de nadagen van het legendarische Daryll Ann, waarin vooral Jelle Paulusma als voornaamste songschrijver naar voren trad, waren we bijna vergeten hoe groot de rol van Soldaat in die band was. Met In Another Life werden we gelijk teruggeplaatst in de tijd waarin Paulusma en Soldaat, naast elkaar, de ene na de andere prachtsong voor het voetlicht brachten.

Anne Soldaat brengt nog meer heel veel mooie Soldaat songs. Wederom opgenomen in Los Angeles met vriend Jason Faulkner, heeft Soldaat een fijne reeks songs vastgelegd. Songs die gelijk beklijven en alleen maar groeien met elke keer dat je deze draait. Luister in dat geval maar eens naar het album openingsdrieluik Maybe, Ding Ding Sun en het weergaloze Flingels Shadow. En dan moet het prachtig emotionele If daar nog achteraan komen. Ook songs als het lekker rauwe Mai Thai, het door een Motown beat gedreven Safe As A Rock, het wonderschone Hey Pacifer, het psychedelische en briljante Seeing Sounds en de prachtig sobere albumafsluiter Salted (oorspronkelijk uit de theater voorstelling Zout van Connie Janssen Danst) laten de grote klasse van Soldaat horen.

Anne Soldaat is zonder twijfel het allerbeste wat een Nederlandse artiest dit jaar te bieden heeft. De prachtig warme productie, perfect in sfeer en geluid, is met de hulp van Faulkner (een geluidsfreak) optimaal en brengt Soldaat in topvorm. Fijn ook om te weten dat Soldaat op zijn albums een strakke songstructuur volgt en live zijn immer rafelige gitaarspel alle ruimte geeft. Dat maakt het beluisteren van zijn albums en het bezoeken van zijn live optredens beide een zeer aantrekkelijke gebeurtenis.

Tracklisting Anne Soldaat:

 1. Maybe
 2. Ding Ding Sun
 3. Flingels Shadow
 4. If
 5. On My Way
 6. Mai Thai
 7. Safe as a Rock
 8. Hey Pacifier
 9. Purple Heart
 10. Seeing Sounds
 11. Salted