Anime Music Video
Door op 07 maart 2011

Ik weet niet hoeveel van onze lezers bekend zijn met het fenomeen Anime Music Video. Een AMV is een muziek video waarbij beelden uit een of meer Japanse anime films of series gemixt worden op bestaande muziek. Het is ook mogelijk om beelden uit een videogame te gebruiken; deze vorm staat bekend onder de afkorting GMV. Verder bestaan nog MMV (Magna Music Video) en EMV (Ecchimated Music Video). Die laatste is, gezien zijn content, alleen bedoeld voor volwassenen.

Jaarlijks is het als editor mogelijk om met verschillende contests mee te doen. Zo organiseert Stichting Promotie Japanse Popcultuur (J-POP Foundation) een AMV Contest van vrijdag 6 tot zondag 8 mei in het Theaterhotel te Almelo. De wedstrijd is onderdeel van een festival om de Japanse animatie, film en cultuur in Nederland te promoten. Kaarten kunnen alleen online besteld worden via de website van animecon.nl.

De AMV wedstrijd vindt plaats op de zaterdagmiddag. Fans en deelnemers krijgen de AMV te zien en te horen en deze zullen beoordeeld worden door een editor-jury en een publiek-jury. De jurering verschilt per conventie en is niet altijd even duidelijk. Het is moeilijk om hier een goed systeem voor te vinden. De AMV’s worden beoordeeld op originaliteit, het gebruikte beeldmateriaal, de muziek en het overall geheel. Steeds meer aandacht wordt ook besteed aan de encoding, dus de beeldkwaliteit.

Abunaicon, de grootste organisator van Japans gerichte festivals, zal haar conventie laten plaats vinden van vrijdag 26 tot en met zondag 28 augustus in NH Koningshof te Veldhoven. Tsunacon heeft haar conventie in januari dit jaar al gehad. De nieuwe conventie staat gepland voor zondag 12 februari 2012. Tsunacon organiseert ook de Yaycon, Yaoi And Yuri Convention, op zondag 27 maart in Atak te Enschede. Ook hier vindt een AMV competitie plaats.

Met dank aan Jane van Wechem voor haar tekstuele tips en audio-visuele bijdrage.