Alicia Keys – Girl On Fire
Door op 10 december 2012

Artiest: Alicia Keys
Album_title: Girl On FIre
Genre: Pop, R&B
Release_date: 11/26/2012
Label: Sony Music
Rating: Drie sterren (3)
Soundsid: 3161113
Girl On FIre Alicia Keys
3
3

Ze leek een beetje verdwenen uit de muziekindustrie. Wie herinnert zich überhaupt het vorige Alicia Keys album nog? Maar vergeet niet dat de zangeres eigenhandig de release van haar vorige album wist te overschaduwen met megahit Empire State Of Mind die ze samen met Jay Z scoorde. Een nummer waarvan de originele versie (zonder de rapper) op haar eigen album stond, maar waar toch stukken minder aandacht voor bleek. Het kan verkeren… En vervolgens kwam het moederschap om de hoek kijken.

Hoe dan ook, Keys is terug met het album Girl On Fire. Haar vijfde album is Keys’ eerste na haar zwangerschapsverlof. Ze heeft naar eigen zeggen geen concessies gedaan en alles in eigen hand gehouden. Nou ja, alles… Onder haar schrijfpartners bevinden zich onder meer Bruno Mars, Frank Ocean en Emeli Sandé en ook manlief Swizz Beatz deed een producerende duit in het zakje. Gelukkig heeft Keys er wel voor gekozen niet te veel te willen moderniseren. Waar de Eurodance bij veel van haar collega’s zijn weg gevonden heeft in de liedjes, blijft bij Alicia Keys de piano het meest belangrijke basiselement.

Dat laatste pakt dan ook prima uit in de betere luisterliedjes die muzikaal vaak tegen de term ‘zwijmelpop’ aan schurken, maar die zeker de moeite waard zijn, zoals het duet Fire We Make met Maxwell, of het met levensgeluk doordrenkte Not Even The King. Mooie nummers, die zich in no-time in je hart nestelen. Het gaat eigenlijk pas een beetje mis als Keys een wat meer uptempo kant op gaat met haar muziek. Zoals in de titeltrack, waar ineens de erg hippe maar uiterst lichtgewicht Nicki Minaj om de hoek komt kijken. Dan mag Keys wel zingen over een ‘Girl On Fire’, maar ze verzuimt er bij te melden dat het vuurtje waar ze het over heeft niets meer is dan een piepklein waakvlammetje.

Een op twee gedachten hinkend album dus. Goed dat Keys geen consesies heeft willen doen, dat siert haar als artiest. Toch had het wellicht beter geweest als er iemand tegen haar had gezegd dat de grote kracht in haar muziek toch vooral op de door de piano gedragen midtempo tracks en ballads ligt. Want dat zijn stuk voor stuk de blijvertjes op dit album, terwijl de uptempo tracks al snel skipmomentjes worden.

Alicia Keys – Girl On Fire

 1. De Novo Adagio
 2. Brand New Me
 3. When It’s All Over
 4. Listen To Your Heart
 5. New Day
 6. Girl On Fire
 7. Fire We Make
 8. Tears Always Win
 9. Not Even The King
 10. That’s When I Knew
 11. Limitedless?
 12. One Thing
 13. 101