Age Sten Nilsen – Smooth Seas (Don’t Make Good Sailors)
Door op 15 januari 2018

Artiest: Age Sten Nilsen
Album_title: Smooth Seas
Genre: pop, symfonische rock
Release_date: 11/10/2017
Label: Grappa Records
Rating: Drie sterren (3)
Soundsid: 3760927
Smooth Seas Age Sten Nilsen
3
3

In Noorwegen wordt Age Sten Nilsen op handen gedragen, naast de stevige rock van groepsproject Wig Wam kunnen vooral zijn Queen tribute en passages in musicals op massale belangstelling rekenen. Op de cover  zien we een slordige matroos met op de achtergrond een in een met zwaar stormweer worstelend zeilschip. Een wat misleidend beeld, de titel sluit beter aan bij de inhoud van dit semi akoestische werkstuk waarin rustige waters worden opgezocht.

De bij momenten niet van theatrale gespeende zang, de titeltrack lijkt sterk op iets van Bowie uit de jaren zeventig, dat heeft uiteraard te maken met Nilsens voorliefde voor de glamrock periode. In Trumpets and Trampolines is dat een onderhoudende pop carroussel. En dat is in niet geringe mate de verdienste van producer Freddy Holm die zich een bijzonder veelzijdig multi-instrumentalist toont. Met uitzondering van de ritmesectie neemt hij nagenoeg de volledige instrumentatie voor zijn rekening, van de gitaren, het klavierwerk tot de strijkerssectie met echte cello’s en violen maar ook lapsteel als dat nodig is.

Er zijn enkele voorzichtige uitstapjes richting country, Wild Card twijfelt tussen iets van The Waterboys terwijl  het zangtimbre naar Axel Rose in een opmerkelijk rustig moment refereert. Het duet met Linda Kvam in de pianoballade Mediterranean Sky is duidelijk een van de betere momenten.

De zorgvuldig georkestreerde melodische pop overheerst. Smooth Seas toont bovenal de veelzijdigheid van Nilsen en is wellicht iets voor liefhebbers van zachte, ietwat bezadigde symfonische rock.

Tracklisting Smooth Seas:

  1. Pipe Dreams
  2. Smooth Seas (Don’t  Make Good Sailors)
  3. Trumpets and Trampolines
  4. Sundance Kids
  5. Living Miracle
  6. Heaven On Hold
  7. Mediterranean Sky
  8. Where The Good Times Grow
  9. Wild Card
  10. Wolf & Butterfly