Absolute aanrader: Roesy
Door op 29 augustus 2010

Artiest: Roesy
Album_title: Roesy
Genre: Singer-songwriter, Roots
Release_date: 09/01/2010
Label: Bluecloak Records
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 2810374
Roesy Roesy
4
4

Hou je van singer-songwriters, dan doe je jezelf tekort als je niet gaat luisteren naar het nieuwe album van de Ierse Roesy. Dat telt namelijk veertien nummers die stuk voor stuk mooi zijn. Correctie: veertien nummers die prachtig zijn!

De naam Roesy roept wellicht wat vragen op, die komt van de achternaam van Alan Roe, een Ier (wat af en toe te horen is) die niet alleen schildert maar ook al vanaf zijn zeventiende met muziek bezig is. Al een aantal jaren woont hij in Amsterdam. Als je dan weet dat hij het podium al heeft gedeeld met groten als Bert Jansch, Billy Bragg, John Martyn, Davy Spillane, Shane MacGowan en Donovan, dan kun je je vast wel voorstellen dat hij in zijn Ierland een beroemdheid is. Vooral zijn vierde en vijfde album (Colour Me Colourful en Fable) zijn er met veel lof ontvangen. Dit is dus zijn zesde album, een collage van zijn beste nummers, allemaal opnieuw opgenomen en nu allemaal akoestisch. Dit deed Roe in de legendarische Windmill Lane Studios in Dublin, samen met gitarist Albert Niland.

Invloeden van eerder genoemde namen hoor je: hou je bijvoorbeeld van Donovan, dan hou je ook van opener Cat, Gut And Wind. Meteen wordt duidelijk hoe mooi Roe’s stem is, hoe goed zijn teksten zijn en hoe ingetogen zijn liedjes zijn. Ook als je houdt van meer meer bluesy/jazzy nummers word je snel bediend, met het mooie Hell Bent On You. En liefhebbers van het eerste album van David Gray (A Century Ends) zullen erg blij worden wanneer ze het waanzinnig mooie Cast Your Line horen.

Zo staat de cd vol met prachtige nummers, alle veertien meer dan de moeite waard. Dat komt zeker ook door de eenvoud;  Roe’s krachtige stem en de akoestische gitaar. Hier blijkt maar weer eens, als een nummer goed is, heb je niet meer nodig. En ja, zijn nummers gaan ook nog ergens over: naast de niet weg te denken liefdesliedjes, is Roesy ook maatschappijkritisch.

Helemaal omdat de Ier in ons land woont, is het eigenlijk ongelooflijk dat deze man hier nog niet een veel grotere status heeft. Hoewel, wat je niet kent, dat ga je natuurlijk ook niet draaien, je moet het wel eerst horen, op radio of tv. En daar wordt helaas telkens minder tijd vrijgemaakt voor goede, pure muziek. Wat overblijft is dan dus het zelf ontdekken, het afgaan op adviezen van anderen of natuurlijk het goed blijven volgen van de adviezen op Written in Music.

Mocht je inmiddels overtuigd zijn van die adviezen die hier gegeven worden, haast je dan en schaf dit album aan. Ben je nog niet overtuigd, laat dit album dan een eerste test worden. Geloof me, iemand die van singer-songwriters houdt, hoort dit album in huis te hebben!

Tracklisting Roesy:

 1. Cat Gut And Wind
 2. Hell Bent On You
 3. Only Love Is Real
 4. Shake The Devil Down
 5. Cast Your Line
 6. The Swaying Tree
 7. Stardust
 8. Truth In Your Heart
 9. Fable
 10. Million To One
 11. Hairpin
 12. There’ll Come Spring
 13. Burdett Ballad
 14. If Only For A Day