A Place To Bury Strangers – Transfixiation
Door op 16 februari 2015

Band: A Place To Bury Strangers
Album_title: Transfixiation
Genre: Alternative, Rock
Release_date: 02/13/2015
Label: Dead Oceans
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 3377785
Transfixiation A Place To Bury Strangers
4
4

Op het vierde album genaamd Transfixiation hoeft de Amerikaanse noiserockband A Place To Bury Strangers zichzelf niet meer te bewijzen, toch?. Hun combinatie van donkere postpunk en lawaaierige gitaren, vol effecten, is bekend. Op Onwards To The Wall en Worship ging de gitaarmuur wat liggen, in ruil voor meer aanstekelijkheid en een open geluid, meer gefocust op het liedje. Dit was niet altijd met veel succes. Hoewel de live reputatie van de band nog steeds onaangetast bleek, viel er in de studio dus toch wel het één en ander goed te maken.

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: Transfixiation is dat goedmakertje. Toch komt de plaat wat stroef op gang. Gelijk vanaf de start klinkt dit album donker, rauw en knalhard. Echter klinken de twee binnenkomers wel donker, maar niet spannend genoeg. Op precies dat juiste moment knalt Love High uit de boxen, misschien wel één van de hardste nummers binnen hun repertoire. Noem het een “wakker schud moment”, want vanaf dan af aan is het album spannend en soms zelfs ronduit beangstigend. Enkel in de saaie postpunk-ballad Now It’s Over graaft de band een grote valkuil van voorspelbaarheid. Vooral in nummers als We’ve Come So far en I’m So Clean wordt het gaspedaal  gelukkig nog verder ingetrapt, dan elders op het album. Zo vliegen de piep-en-knars effecten van overstuurde gitaren je weer om de oren en net als je denkt dat het niet harder kan volgt daar de overtreffende trap door middel van de allesverwoestende orkaan die I Will Die heet.

Zo maakt de band veel goed en is het vertrouwen weer hersteld. Na een valse start knalt de sloopkogel aan lawaai toch weer ouderwets je kamer door. Voor die aanstekelijke refreinen en mooie melodietjes zoek je maar een andere band, want  A Place To Bury Strangers maakt weer lawaai!

Tracklisting Transfixiation:

 1. Supermaster
 2. Straight
 3. Love High
 4. What We Don’t See
 5. Deeper
 6. Lower Zone
 7. We’ve Come So Far
 8. Now It’s Over
 9. I’m So Clean
 10. Fill the Void
 11. I Will Die