Witchcraft – Nucleus
Door op 07 januari 2016

Band: Witchcraft
Album_title: Nucleus
Genre: doommetal
Release_date: 01/15/2016
Label: Nuclear Blast
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 3479563
Nucleus Witchcraft
4
4

Het Zweedse Witchcraft bestaat sinds 2000 en staat sinds die tijd garant voor prachtige occulte 70ies geïnspireerde hardrock. Ooit begonnen als een soort eerbetoon aan Pentagram, maar al snel ontwikkelde de band een geluid dat ergens het midden houdt tussen Black Sabbath en Led Zeppelin.

Voor Nucleus is er aan die formule niet gesleuteld en gelukkig maar. Alhoewel er wel een geheel nieuwe band staat met Rage Widerberg op drums en Tobias Anger op bas. Malstroem zet het album een beetje folky in, maar als snel wordt de akoestische partij gedubbeld door een smerig klinkende gitaar, voordat de doomriff invalt. Pas na dik 3 minuten valt de zang in en het nummer blijft loodzwaar en spooky tot het einde. Een binnenkomer van dik 9 minuten. Eerste single, The Outcast is magistraal. Beetje Zeppelin, zeker in de pracht vocalen van Magnus Pelander, maar ook de panfluit doet het goed. De uitstekende opbouw en climax zorgen er voor dat je geen genoeg krijgt. De repeat knop is de oplossing voor mijn muzikale honger. De titeltrack is een 15 minuten durende doom reis die met een mooi orgeltje wordt afgesloten. An Exorcism Of Doubts laat een mooie mix horen tussen full on doom en blues.

Nucleus wordt afgesloten met Breakdown, wederom een song die meer dan 15 minuten klokt en geen moment verveelt. Magnus klinkt maniakaal en ook het gitaarwerk is experimenteel.

Witchcraft heeft een indrukwekkend album afgeleverd. Misschien wel hun beste tot nu toe

Tracklisting Nucleus:

  1. malstroem
  2. Theory Of Consequence
  3. The Outcast
  4. Nucleus
  5. An Exorcism Of Doubts
  6. The Obsessed
  7. To Trancend Bitterness
  8. helpless
  9. Breakdown

The Outcast :