Vicious Rumors – Concussion Protocol
Door op 15 augustus 2016

Band: Vicious Rumors
Album_title: Concussion Protocol
Genre: heavy metal
Release_date: 08/26/2016
Label: SPV Steamhammer
Rating: Drieënhalve ster (3.5)
Soundsid: 3551400
Concussion Protocol Vicious Rumors
3.5
3.5

Vicious Rumors is een band die al ruim 3 decennia meedraait in de subtop van het heavy metal genre. Na de release van Digital Dictator (1988) leken ze door te stoten naar de top, maar dat is ze uiteindelijk niet gelukt. Inmiddels zijn ze al jarenlang een vaste waarde in het genre. De band leverde nimmer een zwak album af en afhankelijk van de inspiratie verschillen de albums allemaal tussen ruim voldoende en heel goed.

Concussion Protocol is album numero 12 voor het gezelschap uit Californië dat een plekje boven in de middenmoot van hun catalogus verdient. De stevige riffs vliegen je weer om de oren en de solo’s van oudgediende Geoff Thorpe en Thaen Rasmussen mogen er zijn. Het album kan zich simpelweg niet meten met de absolute krakers in het oeuvre van de band. Daarvoor ontbreken echte toppers als Down To The Temple en Abandoned. Het zal de fans worst zijn want Vicious Rumors schotelt gewoon een lekkere portie metal voor. Nederlandse zanger Nick Holleman doet het uitstekend en blijkt een toegevoegde waarde voor de band.

Het album opent uptempo met het titelnummer en zet meteen de toon voor een rechttoe-rechtaan heavy metal in een stijl die schatplichtig is aan Judas Priest. Sterker nog, de riffs zouden zo uit de koker van Glenn Tipton en KK Downing kunnen komen. Op Chemical Slaves ligt het tempo wat lager, zijn de twinsolo’s weer prachtig, maar speelt het voorspelbare drumwerk van Larry Howe de band parten. Op Victims Of A Digital World gaat de beuk er flink in, een headbanger van jewelste en een nummer dat het bij concerten zeker goed zal doen. Chasing The Priest is pure speedmetal compleet met stuwende dubbele basdrums. De band rolt als een TGV over de bekende sporen. Het klinkt best lekker, maar tegelijk is het van begin tot eind een aanschakeling van clichés. Dat geldt eigenlijk ook voor 1000 Years al maakt de spetterende solo veel goed. Dan volgt de ballade Circle Of Secrets waarop Holleman mag laten zien wat hij in zijn mars heeft. Onze landgenoot doet dat best verdienstelijk zodat hopelijk het gezever over Carl Albert eindelijk eens verstomd. De resterende nummers is het weer flink hakken, rammen en beuken. Slotstuk Life For A Life is nogal een vreemde eend in de bijt. Het klinkt van voor tot eind als Tiamat en nooit als Vicious Rumors. Wellicht een voorbode van een nieuwe koers.

Concussion Protocol bewijst dat Vicious Rumors nog lang niet is versleten. Als ze dit niveau weten vast te houden halen ze hun veertigjarig bestaan wel.

Tracklisting Concussion Protocol

 1. Concussion Protocol (4:56)
 2. Chemical Slaves (5:50)
 3. Victims Of A Digital World (4:13)
 4. Chasing The Priest (4:13)
 5. Last Of Our Kind (3:56)
 6. 1000 Years (3:39)
 7. Circle Of Secrets (5:04)
 8. Take It Or Leave It (3:23)
 9. Bastards (4:40)
 10. Every Blessing Is A Curse (4:14)
 11. Life For A Life (6:11)