Vanden Plas – The Seraphic Clockwork
Door op 31 mei 2010

Band: Vanden Plas
Album_title: The Seraphic Clockwork
Genre: Heavy Metal
Release_date: 06/04/2010
Label: Frontiers
Rating: Drie sterren (3)
Soundsid: 2788138
The Seraphic Clockwork Vanden Plas
3
3

De Duitse progrockformatie Vanden Plas timmert al weer heel wat jaartjes aan de weg. De term progrock is overigens de slechtst gekozen term voor een muzikaal subgenre. Er is namelijk helemaal niets progressiefs aan de muziek die progrockbands maken: de veelal gitaar-georiënteerde rock gaat vaak gepaard met klassiek geïnspireerde arrangementen, muzikale intermezzo’s en lange speeltijden (minder dan 5 minuten is een uitzondering). Het is muziek waarmee bands als Rush, Yes, Fates Warning en Dream Theater groot zijn geworden.

Muzikaal is het genre al dik dertig jaar hetzelfde, van vernieuwing is geen sprake. Experimenteerdrift moet je eerder zoeken bij bands als Unexpect, Sleepytime Gorilla Museum of The Mars Volta, maar die bands vallen dan weer niet onder de noemer progrock.

Vanden Plas’ nieuwste cd heet The Seraphic Clockwork en bevat dezelfde ingrediënten als voorganger Christ O. Muzikaal is het allemaal dik in orde, maar het klinkt vaak zo kunstmatig en gezocht dat het knap geconstrueerde muziek blijft die je niet raakt. Het klinkt misschien wel wat hard, maar het komt vaak over als muziek zonder ziel. Voeg daarbij dat bepaalde passages te lang worden opgerekt zoals in On My Way To Jerusalem waardoor het soms ronduit saai wordt. The Seraphic Clockwork is dus wederom een Vanden Plas album dat zo uit de koker van conservatoriumstudenten had kunnen komen. Er is alom respect voor het speltechnisch vermogen van de muzikanten, maar het blijft vooral bij technische hoogstandjes die het ene oor in en het andere oor uitgaan.

Tracklisting The Seraphic Clockwork:

  1. Frequency
  2. Holes In The Sky
  3. Scar Of An Angel
  4. Sound Of Blood
  5. The Final Murder
  6. Quicksilver
  7. Rush Of Silence
  8. On My Way To Jerusalem
  9. Eleyson
  10. Numquid Dari Pars II – Numquid Dari Pars III (Video) (Data Track)