Vaarwel Black Sabbath
Door op 03 februari 2017

Band: Black Sabbath

Op zaterdag 4 februari speelt de legendarische formatie Black Sabbath haar laatste concert ooit. De band die eind jaren zestig in Birmingham begon, zet er na ruim 45 jaar een punt achter. Het kwartet geldt als een van de meest invloedrijke bands in de muziekgeschiedenis en we kunnen rustig stellen dat zonder hen het complete heavy genre er anders had uitgezien.

Nu kunnen we hier een hele geschiedenis oplepelen van de band, maar daarvoor verwijzen we de lezer graag naar de diverse boeken die over de band zijn verschenen of de biografieën van Tony Iommi of Ozzy Osbourne. Veel interessanter is natuurlijk: wat gebeurt er na het afscheidsconcert in Birmingham?

Tony Iommi

De gitarist die meer dan welke andere gitarist ook de bijnaam “Meester van de Riff” verdient, is fysiek te zwak om nog langer te toeren. De kanker die hem enkele jaren geleden velde is genezen, maar heeft zijn sporen nagelaten. Iommi heeft toegezegd om de re-issue reeks af te maken. Op de nominatie staan de (geweldige) albums die Iommi maakte met Tony Martin op zang. Als eerste is Headless Cross aan de beurt en daarna zullen Tyr en Cross Purposes volgen. Wellicht volgt ook nog Forbidden. In interviews sluit Iommi niet uit dat hij nog eens de studio induikt met Tony Martin.

Ozzy Osbourne

De excentrieke en enigszins mallotige zanger pakt de draad van zijn solo carrière weer op. Sterker nog, het eerste optreden staat alweer gepland en wel op 16 juli in Chicago tijdens een groot openlucht festival waar ook Kiss en Korn zullen spelen. Gitarist Gus G (Firewind) die op Ozzy’s laatste studioplaat meespeelde kon onlangs nog niet vertellen of Ozzy nog een nieuwe plaat gaat opnemen.

Geezer Butler

Bassist Butler zullen we niet snel meer op een toernee zien. Hij moest voor de afscheidstour al door Iommi en Ozzy over de streep worden getrokken. Wellicht dat hij ooit nog muziek opneemt met GZR, maar de verwachting is dat hij gaat genieten van zijn pensioen en alleen voor hele bijzondere gelegenheden (denk Live Aid) nog eens de bas uit de kast haalt.

Tony Clufetos

Clufetos is decennia jonger dan de andere leden en zal zijn carrière zeker een vervolg geven bij andere bands. Wellicht duikt hij straks op in de soloband van Ozzy of keert hij terug bij Rob Zombie. Tijdens de Black Sabbath tournees van de laatste jaren was hij de motor achter de band, de man die origineel Bill Ward deed vergeten.

Bill Ward

Ward wilde een evenredig aandeel in de toeropbrengst en kreeg dat niet. Hij weigerde contracten te tekenen en maakte de laatste jaren dus geen deel uit van Black Sabbath. Door zijn principiële gedrag liep hij heel wat duiten mis, maar dwong hij respect af om zijn houding. De geschiedschrijvers mogen later oordelen of dat een verstandige houding was. Zijn voormalige bandmaatjes hebben een geheel andere lezing, namelijk dat Ward fysiek en mentaal niet in staat zou zijn om te drummen op een wereldtournee. Recente foto’s van Ward laten inderdaad geen fitte, afgetrainde rockster zien.

Het staat vast dat Black Sabbath nooit vergeten zal worden. Het heavy genre is en blijft eeuwig schatplichtig aan de grondleggers van de heavy metal. Het gaat ze goed!