Triptykon – Shatter
Door op 15 oktober 2010

Band: Triptykon
Album_title: Shatter
Genre: Heavy Metal, Black Metal, doom
Release_date: 10/25/2010
Label: Prowling Death Records
Rating: Drie sterren (3)
Soundsid: 2833678
Shatter Triptykon
3
3

Maandag 25 oktober verschijnt de nieuwe EP Shatter van Triptykon. Deze CD bevat drie studiosongs en twee live opnames van songs uit de Celtic Frost periode. Het eerste nummer is Shatter. Dit verscheen als bonustrack op de Japanse versie van Eparistera Daimones. I Am The Twilight is een nieuw nummer geschreven tijdens de opname van de hiervoor genoemde CD, terwijl het laatste studionummer, Crucifixus, een remaster is van de demo versie. De livesongs zijn Circle Of The Tyrants en Dethroned Emperor, waarbij de vocalen op dat laatste nummer verzorgd worden door Nocturno Culto van Darkthrone.

De live uitvoeringen vallen enigszins tegen. De uitvoering van Circle Of The Tyrants mist de energie en de kracht van vroeger en ook Dethroned Empreror klinkt een beetje mat. Het geluid is prima en de mix is in orde, daar schort het hem niet aan. De songs knallen eenvoudigweg niet zoals we dat van Celtic Frost verwachten. Dat mogen we misschien ook niet verwachten, daar het maar covers zijn.

De studionummers liggen in het verlengde van de songs op Eparistera Daimones. Ze zijn goed, maar ditmaal niet denderend. Shatter is eigenlijk het enige nummer wat het uitbrengen waard is. De band had het gewoon op hun eerste CD kunnen zetten, maar Japan werd wederom bevoordeeld met deze bonus track. Dit voordeel wordt door deze EP meteen teniet gedaan. Deze hele EP riekt dus meer naar een verkoopstunt dan een serieuze verrijking van het oeuvre van Triptykon.

Mijn eindoordeel is daarom tweeledig: voor de fans is het van belang om deze EP aan te schaffen, maar voor de leken lijkt me dit een overbodige release. Als fan ben ik erg blij met deze release, maar als recensent zie ik er eigenlijk het nut niet van in. Ik zal deze schijf zeker aanschaffen als hij uitkomt, maar dat is mijn beslissing. Ik kan me goed voorstellen dat anderen het nut van deze release niet inzien. Drie nieuwe songs en twee live covers is karig, maar daar is het dan ook een EP voor. Hopelijk is de prijs er dan ook naar!

Tracklisting Shatter:

  1. Shatter
  2. I Am The Twilight
  3. Crucifixus
  4. Circle Of The Tyrants
  5. Dethroned Emperor