Soundgarden – Superunknown (deluxe)
Door op 04 juni 2014

Band: Soundgarden
Album_title: Superunknown
Genre: grunge, metal
Label: A&M
Release_date_reissue: 05/29/2014
Soundsid: 3312200
Superunknown Soundgarden

Superunknown van Soundgarden behoort samen met albums zoals Ten van Pearl Jam, Dirt van Alice In Chains, Edges Of Twilight van The Tea Party en Aenima van Tool tot de moderne rockklassiekers uit de jaren negentig. Het is inmiddels twintig jaar geleden dat het album werd uitgebracht en blijkbaar is de tijd dan rijp voor een heruitgave. Het originele album is geremasterd en direct bij de eerste luisterbeurt kunnen we concluderen dat het album niets aan kracht, impact en urgentie heeft ingeboekt. Superunknown is een vijf sterrenplaat en heeft in geen enkel opzicht te lijden gehad van de tand des tijds. De sterke composities, de fantastische zangpartijen van Cornell die variëren van ruig en schreeuwend tot sereen en bezwerend, het ondoorgrondelijke en loodzware gitaarwerk van Kim Thayil en de onverwoestbare ritmesectie blijven zestien nummers en dik 73 minuten boeien.

De band scoorde met Black Hole Sun destijds een wereldhit, maar het album biedt zoveel meer. Het gaat te ver om alle nummers te noemen, maar in principe zou dat kunnen. Neem het hallucinerende Limo Wreck, het furieuze Kickstand of het slepende, gruizige 4th Of July (kan een gitaar nog lager gestemd worden?). Vanaf openingsnummer Let Me Drown tot afsluiter She Likes Surprises neemt Soundgarden de luisteraar mee door een sonisch landschap vol vervaarlijke afgronden, imposante pieken en grandioze uitzichten. Als muziek een landschap was dan zou dit album hoog in het lijstje van de Lonely Planet gids staan.

Deze deluxe uitgave kent nog een bonus disc met demo’s, oefenopnamen en b-kantjes. Iedereen die de band een beetje kent weet dat het gezelschap uitstekende nummers op bijvoorbeeld soundtracks heeft uitgebracht zoals Birth Ritual op de Singles soundtrack en Blind Dogs op de Basketball Diaries soundtrack. Vol verwachting legde ik de bonus disc in de cd-speler en was na 74 minuten toch teleurgesteld. De demoversies van Let Me Down Black Hole Sun en Half voegen weinig toe. Op de eerste twee horen we Cornell solo en op de derde mag bassist Ben Sheperd laten horen wat hij kan. De oefenruimte-opnamen van Head Down, Limo Wreck en The Day I Tried To Live onderstrepen nog eens hoe belangrijk een goede productie en mix zijn. Pas bij de akoestische versie van Like Suicide kunnen we van toegevoegde waarde spreken. Het loeizware Black Days III is minder de moeite waard en de demoversie van Birth Ritual is minstens zo ruig als Metallica in hun betere periode. Exit Stonehenge is bagger net als Jerry’s Garcia’s Finger. De alternatieve mix van Spoonman brengt ons evenmin in een jubelstemming, die van The Day I Tried To Live is daarentegen wel de moeite waard. De twee instrumentale afsluiters zijn okay, maar verliezen het toch van de versies met vocalen. Al met al is de bonusschijf een flinke afknapper. Waar ik verwachtte interessant materiaal te horen, werd ik getrakteerd op opnamen die het niveau van het album bij lange niet halen en soms zelfs het aanhoren niet waard zijn.

Er schijnt zelfs een super deluxe versie met 4 cd’s en een dvd te zijn. Nou, die schijven wil ik niet eens horen. Superunknown is en blijft een wereldplaat, maar het bonusmateriaal doet afbreuk aan die reputatie. Hou het lekker bij de enkele cd.

Tracklisting Superunknown (deluxe)

CD 1

 1. Let Me Drown
 2. My Wave
 3. Fell on Black Days
 4. Mailman
 5. Superunknown
 6. Head Down
 7. Black Hole Sun
 8. Spoonman
 9. Limo Wreck
 10. The Day I Tried to Live
 11. Kickstand
 12. Fresh Tendrils
 13. 4th of July
 14. Half
 15. Like Suicide
 16. She Likes Surprises

CD 2 – Demos, Rehearsals, B-Sides & More

 1. Let Me Drown (Demo)
 2. Black Hole Sun (Demo)
 3. Half (Demo)
 4. Head Down (Rehearsal)
 5. Limo Wreck (Rehearsal)
 6. The Day I Tried to Live (Rehearsal)
 7. Like Suicide (Acoustic)
 8. Black Days III (Demo)
 9. Birth Ritual (Original Demo Version)
 10. Exit Stonehenge (B-side)
 11. Kyle Petty, Son of Richard (B-side)
 12. Jerry Garcia’s Finger (B-side)
 13. Spoonman (Alternate Steve Fisk Remix)
 14. The Day I Tried To Live (Scott Litt Mix)
 15. 4th of July (Instrumental)
 16. Superunknown (Instrumental)