Soto – Inside the Vertigo
Door op 23 februari 2015

Artiest: Jeff Scott Soto
Band: Soto
Album_title: Inside The Vertigo
Genre: power metal
Release_date: 01/29/2015
Label: Ear Music
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 3373501
Inside The Vertigo Soto
4
4

Zanger Jeff Scott Soto draait al decennia mee in het rockwereldje en leverde met Talisman en onder eigen naam tal van sterke schijven af. Op een blauwe maandag zong hij bij Yngwie Malmsteen en Journey en wordt daar tot in lengte van dagen mee geconfronteerd. Zijn solowerk en dat bij het Transsiberian Orchestra en Soul Sirkus spreken echter veel meer tot de verbeelding.

Dat Soto na zoveel jaar nog kan verrassen blijkt wel uit de release van Inside The Vertigo. Waar Soto voorheen vooral zong in het AOR en melodieuze hardrockgenre, rolt uit nu zowaar power metal uit de speakers. De Pantera en Metallica achtige riffs vliegen de luisteraar om de oren. Final Say opent spetterend met sterke hooks en een beukende ritmesectie. The Fall en Wrath vervolgen die goede start met flitsend gitaarspel. Soto is een dijk van een zanger en bewijst ook in dit stevige genre zeer goed uit de voeten te kunnen. Met gemak houdt hij zich staande in de orkaan van donderende riffs en breaks. Naast de vaste muzikanten uit zijn soloband zoals gitarist Jorge Salan en drummer Edu Cominato spelen ook tal van gasten mee zoals Ozzy gitarist Gus G. en Mike Orlando (Adrenaline Mob). Dat komt de muziek ten goede want ze zorgen voor variatie en sterk spel. Hoogtepunt is het bijna negen minuten lange End Of Days, een prachtige compositie met sterk zangwerk van Soto en zowaar een kinderkoor. Het album is consistent sterk en kakt geen moment in. Het ontbeert echter originaliteit om zich echt te onderscheiden in de hausse aan metal releases die al jarenlang over de liefhebbers wordt uitgestort.

Concluderend mogen we zeggen dat Soto de hardste plaat uit zijn carrière heeft afgeleverd en een gooi doet naar een hoge notering in de jaarlijstjes van heavy metal fans.

Tracklisting Inside The Vertigo

 1. Final Say
 2. The Fall
 3. Wrath
 4. Break
 5. Narcissistically Yours
 6. End of Days
 7. Inside the Vertigo
 8. When I’m Older
 9. Trance
 10. Jealousy
 11. Karma’s Kiss
 12. Fall to Pieces