Seremonia – Seremonia
Door op 15 september 2012

Band: Seremonia
Album_title: Seremonia
Genre: metal
Release_date: 09/17/2012
Label: Svart Records
Rating: Vierenhalve ster (4.5)
Soundsid: 3134084
Seremonia Seremonia
4.5
4.5

Het gelijknamige debuut van het Finse Seremonia is één van twee dingen: 1. een ode aan proto-rock of 2. een totale rip-off. Ik herken een totale rip-off als ik er één zie, dus moet het wel een ode zijn. Ieder nummer heeft voor de luisteraar met een degelijke kennis van muziekgeschiedenis wel een herkenningspunt. Een melodietje hier, een ritme daar en altijd op een zo subtiele manier dat je er met moeite achter komt waar het precies vandaan komt. En dit alles wordt gebracht in een vervreemdende atmosfeer met gruizige korzelig gitaargeluid.

De teksten worden door zangeres Noora Federley in het Fins gezongen, waardoor ze een macabere ondertoon krijgen en in combinatie met de muziek voor een wel heel macabere sfeer zorgen. Met nummers als Antikristus 666 en Lusiferin Käärmeet lijkt mij de achtergrond van deze band duidelijk. Naast de macabere sfeer zorgen de Finse teksten ook voor afstand en onbekendheid met de onderwerpen van de songs. Dit betekent dat de luisteraar niet weet waar ze over gaan en puur op de muziek af gaat. Het hoge gehalte aan succesvol uitgevoerde psychedelische muziekmomenten getuigd van een degelijk muzikaal bewustzijn. De nummers zijn kort en het album duurt niet lang, maar heeft een ongekende originaliteit zonder de roots te verliezen.

Seremonia heeft een krachtige impact en de muziek houdt het midden tussen Atomic Rooster en Hawkwind. Verwijzingen naar bands als Black Sabbath en Black Widow zijn gemakkelijk te vinden, maar Seremonia weet haar eigen geluid te behouden. Jammer van de kinderachtige cover, maar dat zal de attente luisteraar spreekwoordelijk worst wezen. Het gaat om de muziek en die is enorm sterk!

Tracklisting Seremonia:

  1. Seremonia
  2. Uhrijuhla
  3. Rock ‘n Rollin Maailma
  4. Huutava Taivas, Kuiskaava Maa
  5. Aamuruskon Kaupunki
  6. Kosminen Ruumisvaunu
  7. Lusiferin Käärmeet
  8. Antikristus 666
  9. Kiirastulen Tähtisumu
  10. Hautakiven Varjossa