Saxon – Rock The Nations
Door op 22 februari 2010

Band: Saxon
Album_title: Rock The Nations
Genre: Metal, Hardrock, Rock
Label: EMI
Release_date_reissue: 01/28/2010
Rating: Drie sterren (3)
Soundsid: 2718531
Rock The Nations Saxon
3
3

Het in de Hilversumse Wisseloord studio’s opgenomen Rock The Nations (1986) betekende voor Saxon een terugkeer naar hun roots. Vlotte hardrocknummers vol strakke gitaren, een stampende ritmesectie en de typische stem van Biff Byford. Als dit album de opvolger van Denim & Leather of van The Power & The Glory was geweest, dan was het vermoedelijk een klassieker geworden. Dankzij een paar commerciële miskleunen werd het album echter grotendeels genegeerd.

Medio jaren tachtig was de focus van de hardrockwereld immers verschoven van Engeland naar de VS of beter gezegd Californië waar twee energieke generaties bands tegelijk opkwamen. Uit de Bay Area kwam de thrash golf onder leiding van Metallica, Exodus, Megadeth en Metal Church en uit Los Angeles kwam de glamrock opzetten met Mötley Crüe, Ratt en Poison als belangrijkste vertegenwoordigers. Saxon was in vijf jaar groot geworden en bijna weer verdwenen. Anders dan bijvoorbeeld Tygers of Pan Tang en Raven slaagde de band erin om een zwakke periode te overleven en groeide uiteindelijk uit tot een van de vaandeldragers van het genre.

Rock The Nations was het eerste album zonder bassist en songschrijver Steve Dawson (die later zijn eigen versie van Saxon zou beginnen), maar daar is weinig tot niets van te merken. Dit is een goede Saxon cd die zich kan meten met het eerder genoemde Denim & Leather. Vooral de mid-tempo nummers Battle Cry, You Ain’t No Angel en het titelnummers zijn Saxon ten voeten uit. De knipoog naar de party rock scene in Party Til You Puke is grappig en de ballad Northern Lady met op piano Elton John(!) is niet onaardig. De productie van Gary Lions klinkt in geen opzicht gedateerd. Het bonusmateriaal is wederom prima met het lekkere b-kantje Chase The Fade en diverse concertopnamen uit Madrid en het Reading Rock Festival in 1986.

Tracklisting Rock The Nations:

 1. Rock The Nations
 2. Battle Cry
 3. Waiting For The Night
 4. We Came Here To Rock
 5. You Ain’t No Angel
 6. Running Hot
 7. Party Til You Puke
 8. Empty Promises
 9. Northern Lady
 10. Chase The Fade
 11. Waiting For The Night (7″ Version)
 12. Northern Lady (7″ Version)
 13. Everybody Up (Live)
 14. Dallas 1PM (Live In Madrid)
 15. Power And The Glory (Live At The Reading Festival)
 16. Rock The Nations (Live At The Reading Festival)
 17. Waiting For The Night (Live At The Reading Festival)