Rob Zombie – Hellbilly Deluxe 2
Door op 01 maart 2010

Artiest: Rob Zombie
Album_title: Hellbilly Deluxe 2
Genre: metal
Release_date: 01/28/2010
Label: Loud & Proud / Roadrunner
Rating: Twee sterren (2)
Soundsid: 2719467
Hellbilly Deluxe 2 Rob Zombie
2
2

De tracklist van Hellbilly Deluxe 2 lijkt een willekeurig overzichtje uit een catalogus van B-films uit lang vervlogen tijden. Werewolf Women Of The SS, Jesus Frankenstein en Virgin Witch zijn titels die in de obscure horror- en pornohoek van een videotheek niet zouden misstaan.

Die opzichtige link met de schimmige zijde van Hollywood ligt bij Rob Zombie voor de hand. De beste man houdt zich namelijk de laatste jaren vaker bezig met het regisseren van films dan het maken van muziek. De titels van enkele van zijn films spreken boekdelen House Of 1000 Corpses, The Devil’s Rejects en binnenkort The Haunted World Of El Superbeasto maken duidelijk waar de fascinatie van Rob ligt. Op Hellbilly Deluxe 2 worden we net als op deel 1 getrakteerd op geluidsfragmenten uit horrorfilms, kamerbrede gitaarriffs en nummers met zoveel groove dat zelfs Statler & Waldorf afkeurend van hun balkon zouden meeknikken.

Iedereen die bekend is met eerder werk van Rob Zombie weet wat hij kan verwachten: simpele, swingende metal met flauwe teksten die werkelijk nergens over gaan en die zo slecht zijn dat het toch weer leuk wordt. Het is muziek voor rebellerende tieners die zich hierop flink kunnen uitleven. Muzikaal is het uiterst voorspelbaar met uitzondering van het bijna 10 minuten lange The Man Who Laughs dat voor Zombie nogal experimenteel van karakter is en voor de luisteraar saai door de lange drumsolo(!)

Als je de kwaliteit van Rob’s vorige band chronologisch in een grafiek afzet tegen zijn soloplaten krijg je een mooie bell curve. Waar White Zombie met het album beter werd, worden de albums van Rob Zombie eigenlijk steeds zwakker. Natuurlijk blijft het vermakelijk amusement met de diepgang van een rubberboot, maar in werkelijkheid is het muzikale concept van Rob Zombie uitgewerkt. Het mag dan ook geen verrassing heten dat Zombie in interviews laat doorschemeren dat dit vermoedelijk zijn laatste album is en dat hij zich volledig gaat richten op Hollywood.

Tracklisting Hellbilly Deluxe 2:

 1. Jesus Frankenstein
 2. Sick Bubblegum
 3. What?
 4. Mars Needs Women
 5. Werewolf, Baby!
 6. Virgin Witch
 7. Death And Destiny Inside the Dream Factory
 8. Burn
 9. Cease To Exist
 10. Werewolf Women Of The SS
 11. The Man Who Laughs