Pest – The Crowning Horror
Door op 25 juni 2013

Band: Pest
Album_title: The Crowning Horror
Genre: Black Metal
Release_date: 06/25/2013
Label: Agonia Records
Rating: Drieënhalve ster (3.5)
Soundsid: 3208798
The Crowning Horror Pest
3.5
3.5

Teruggekeerd na een pauze van vijf jaar begint de Zweedse metalband Pest het nieuwe album The Crowning Horror met een intro wat zo uit de soundtrack van een oude Italiaanse horrorfilm zou kunnen komen. The Funeral Hours zet onmiddellijk de juiste macabere toon voor de rest van de CD. Het tweede nummer laat duidelijk horen waar deze Zweden goed in zijn: old-school black metal met invloeden uit de punk en thrash subgenres. A Face Obscured By Death is een heerlijke thrash-rocksong; opzwepende drums en heerlijke gitaarriffs. Volcanic Eyes heeft een vervreemdende riff die goed ondersteund wordt door de bas. Een uptempo song met een lekkere thrash-sfeer. Op Devil’s Mark wordt gas teruggenomen, waardoor het nummer bezwerend werkt. Het strakke ritme en de minimalistische melodie hebben een hypnotiserende uitwerking. Het vijfde nummer Holocaust is een heerlijk snel nummer, een recht-toe-recht-aan rocker. In The Abomination Of The God horen we cyclische gitaarmelodieën op een haast swingende ritmesectie. Net als bij Devil’s Mark wordt ook hier een rustiger tempo aangehouden en ook hier heeft dit een bezwerend effect.

Op dit moment in de CD is het van belang wat de band gaat doen, hoe zal de muziek zich ontwikkelen? Het zevende nummer is bepalend voor het verdere verloop van deze CD; wordt het een succes of een afgang? Pest maakt er een succes van, want Thirteen Chimes heeft een sterk stuwend ritme en syncopische ritmes! De band bepaalt zijn koers en verbreedt met dit nummer hun muzikale spectrum. Door met het nummer Demon terug te keren naar de snelle thrash keren we terug op de vertrouwde paden. The Crowning Horror is ook weer een snel nummer, maar met duidelijk een meer donkere atmosfeer en meer afwisseling dan voorgaande songs. Het album eindigt met Eternal Curse, een zeer vervreemdend en verontrustend nummer gevuld met stops, tempowisselingen en een absoluut macabere atmosfeer.

De algehele atmosfeer op deze CD is donker en verontrustend, zonder kinderachtig te worden en gespeend van overdreven pathetiek. Niet elke ritme wordt even strak gespeeld en vooral bij tempowisselingen laat de band nog wel eens een steekje vallen, maar dit hoort er toch wel een beetje bij; de punk atmosfeer en de jeugdige energie dragen bij aan de oprechtheid van de band en zijn muziek. The Crowning Horror is een zeer sterke CD van een heel goede black metalband!

A new wave of black death will finally strike the world. The plague is upon us. Bring on the darkness!

Tracklisting The Crowning Horror:

  1. The Funeral Hours
  2. A Face Obscured By Death
  3. Volcanic Eyes
  4. Devil’s Mark
  5. Holocaust
  6. The Abomination Of The God
  7. Thirteen Chimes
  8. Demon
  9. The Crowning Horror
  10. Eternal Curse