Pentagram – Curious Volume
Door op 16 september 2015

Band: Pentagram
Album_title: Curious Volume
Genre: Doom Metal
Release_date: 08/27/2015
Label: Peaceville
Rating: Drieënhalve ster (3.5)
Soundsid: 3432486
Curious Volume Pentagram
3.5
3.5

Een van de meest intrigerende documentaires die ik in de afgelopen jaren heb gezien is die over Bobby Liebling, de frontman van Pentagram. Last Days Here (uit 2011) is een onthutsend beeld van een zwaar verslaafde man die nog bij zijn ouders in woont (in de kelder) en die een bijna onmogelijk gevecht levert tegen zijn demonen. Het mooie van de docu is dat tegen het einde van de film het ook daadwerkelijk beter gaat met Bobby en dat hij zijn leven op de rit krijgt.

De stijgende lijn in zijn leven zette zich voort en Pentagram werd getekend door Metal Blade waarop ze Last Rites uitbracht. Een paar wereld tours en het vaderschap verder is de band Inmiddels weer terug op het oude honk, Peaceville Records en is Curious Volume het levende bewijs van de vitaliteit van Bobby. Op dit album staan slechts twee songs die in eerdere perioden zijn geschreven (Lay Down And Day en Dead Bury Dead stammen uit ’68 en ’70). De rest is hagelnieuw. Pentagram laat de doom voor het overgrote deel wat het is en focust zich meer op wat meer uptempo tracks waarin Deep Purple redelijk vaak in door klinkt ( The Temper Push, Eartflight). Maar het vette en zware gitaargeluid blijft overheersen en Bobby laat zeker horen wat hij als zanger allemaal in huis heeft. De doominvloeden vind je terug op een groovende Close The Casket en het loodzware Devil’s Playground.

Curious Volume is op en top seventies hardrock, maar dan wel nog steeds gretig en geïnspireerd. De zeer mooie afsluiter Because I Made It is veelzeggend. Het is Bobby meer dan gegund.

Tracklisting Curious Volume:

 1. Lay Down And Die
 2. The Temper Push
 3. Dead Bury Dead
 4. Earth Flight
 5. Walk Alone
 6. Curious Volume
 7. Misunderstood
 8. Close The Casket
 9. Sufferin’
 10. Devil’s Playground
 11. Because I Made It