Opeth – Still Life (deluxe edition)
Door op 25 maart 2008

Band: Opeth
Album_title: Still Life
Genre: progmetal, metal
Label: Peaceville Records
Release_date_reissue: 03/27/2008
Rating: Vijf sterren (5)
Soundsid: 2446531
Still Life Opeth
5
5

Begin juni komt van de Zweedse progressive metalband Opeth het nieuwe album Watershed uit. Om de aandacht voor dit nieuwe album alvast aan te wakkeren is hun eerste meesterstuk Still Life uit 1999 nu in een mooie dubbele versie uitgekomen.

Opeth werd in 1990 opgericht door zanger David Isberg en, toen nog, bassist Mikael Akerfeldt. Akerfeldt was afkomstig uit de populaire deathmetal band Eruption. Toen Isberg reeds binnen twee jaar -en voor het uitkomen van hun debuutalbum Orchid- de band verliet werd Akerfeldt zanger, lead gitarist en belangrijkste songschrijver van de band. De rest van de muzikanten van de band wisselde in de roerige jaren negentig soms van optreden tot optreden. Met het verdwijnen van Isberg evolueerde de stijl van pure deathmetal naar meer door folk en psychedelica beïnvloede metal. In de jaren ’90 bracht de band vier albums uit waarvan Still Life vlak voor het millennium verscheen.

Omdat de band ten tijde van de eerste vier albums vrijwel niet optrad werd uiterste zorg besteed aan het vervolmaken van de sound van Opeth. Met elk album werden de songs rijker in structuur. Elektrische en akoestische gitaren in lang uitgeslepen tracks en een Akerfeldt die een optimale balans vond in zingen en grunten. Waar de eerste drie albums al hoogtepunten kenden in het 20 minuten durende Black Rose Immortal (van Morningrise uit 1996) en het fraaie Demon Of The Fall (van My Arms,Your Hearse uit 1998) bleek Still Life in songs het voorlopige hoogtepunt. Onder andere Godhead’s Lament, Face Of Melinda en Moonlapse Vertigo worden tot het allerbeste gerekend wat de band ooit opnam.

De band samenstelling met naast Akerfeldt, Peter Lindgren op gitaar, Martin Lopez op drums en Martin Mendez op bas wordt gezien als de beste en meest legendarische. En Still Life als het magnum opus van de band. Het blijkt zonder twijfel het meest verrassende album van de band tot dan toe. Het vrijwel geheel akoestische Benighted of het briljant opgebouwde Face Of Melinda zijn daar goede voorbeelden van. Vooral in die laatste song met zijn fretloze bas klinkt de band jazzier dan ooit. Het gitaarwerk, zowel elektrisch als akoestisch, van Akerfeldt en Lindgren op het album wordt tegenwoordig gezien als zeer invloedrijk. Het album is net als zijn voorganger My Arms,Your Hearse opgezet als een conceptalbum. De teksten verhalen over een man die vernederd en mishandeld door de mensen uit zijn dorp wordt verbannen maar daar 15 later terugkeert om zijn grote liefde Melinda op te zoeken.

Still Life kwam reeds twee keer eerder uit en in verschillende versies. De nieuwe versie kent twee schijven. Een waarop het album in een stereo mix in geremasterde versie te horen is enn een schijf met op DVD formaat een 5.1 surround sound versie van het album en als bonus materiaal een live video van Face Of Melinda uit 2006.

Tracklisting Still Life:

CD:

  1. The Moor
  2. Godhead’s Lament
  3. Benighted
  4. Moonlapse Vertigo
  5. Face of Melinda
  6. Serenity Painted Death
  7. White Cluster

DVD:

  • Album geremixed in 5.1 Surround (Dolby Digital and DTS) en Stereo.
  • Volledige registratie: Face of Melinda (Live video 2006)

Written in Music Nieuwsbrief