Obiat – Eye Tree Pi
Door op 13 november 2009

Band: Obiat
Album_title: Eye Tree Pi
Genre: metal
Release_date: 10/17/2009
Label: Small Stone Records
Rating: Vierenhalve ster (4.5)
Soundsid: 2667797
Eye Tree Pi Obiat
4.5
4.5

Obiat is een internationaal gezelschap. De band bestaat uit twee Polen, een Hongaar en een Brit. Eye Tree Pi is hun derde album, maar ik twijfel of de band al de bekendheid geniet die het zou moeten hebben. Ik werd in ieder geval helemaal van mijn stoel geblazen door deze cd. Of het de culturele inslag is, of de historische, in ieder geval is de mix van stijlen meer dan geweldig. Denk aan de spacerock van Hawkwind en Van der Graaf Generator, de stoner van Ufomammuth en de soms vreemde zanglijnen van System Of A Down.

Deze eclectische sound lijkt in de sferische momenten, en dat zijn er vele,  meer op een soundtrack van een goeie horrorfilm. Een voorbeeld hiervan is het einde van Delights. Wanneer je als luisteraar al zeven minuten omgeploegd met door loodzware riffs geweldige vocalen, krijg je van de laatste twee minuten nog kippenvel. Serpents Rites begint ook heel rustig en gaat dan over in loodzware, zeer heftige doom waarbij vooral een hoofdrol is weggelegd voor het waanzinnige drumwerk.

Eye Tree Pi is een album dat je vele malen moet luisteren voordat je alles ontdekt. De nummers duren soms meer dan twaalf minuten en zijn grandioos opgebouwd. Het gaat van ultra heavy doommetal naar een haast Twin Peaks achtige sfeer in bijvoorbeeld Passive Attack. Zonder meer een van de beste heavy releases van het jaar.

Tracklisting Eye Tree Pi:

  1. Poison Thy Honey
  2. Delights
  3. Serpent’s Rites
  4. Nomad Nomind
  5. Passive Attack
  6. Aa54089
  7. House Of The Forgotten Sins

Written in Music Nieuwsbrief