Negură Bunget – Măiestrit
Door op 16 maart 2010

Band: Negură Bunget
Album_title: Măiestrit
Genre: Black Metal
Release_date: 03/15/2010
Label: Lupus Lounge
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 2743658
Măiestrit Negură Bunget
4
4

Negură Bunget is een Roemeense black metal band. Eind 1994 werd hij opgericht door Hupogrammos Disciple en Negru. Dit duo groeide in 1997 met de komst van Sol’Faur Spurcatu uit tot een trio. Tot vorig jaar heeft de band vier CD’s uigebracht. Vooral ’N Crugu Bradului uit 2002 en Om uit 2006 hebben voor hele goede reviews gezorgd. Eind 2009 zijn twee leden na een onverenigbare twist opgestapt en zag Negru zich genoodzaakt om nieuwe bandleden te zoeken.

Met de oude line-up is het in 2000 uitgebrachte juweeltje Măiastru Sfetnic opnieuw ingespeeld. Op het origineel zijn de invloeden van de vroege Noorse black metal bands duidelijk te horen. Daarnaast is ook duidelijk dat Negură Bunget op zoek is naar een eigen geluid. Waar Măiastru Sfetnic erg rauw en af en toe rommelig klinkt, daar valt Măiestrit op door wat meer verfijndheid en duidelijkere structuur. Het overweldigende van het origineel blijft, maar door de betere productie komen allerlei progressieve aspecten van de muziek duidelijker naar voren. De nummers zijn niet wezenlijk veranderd; de instrumentatie is hetzelfde gebleven, hoogstens uitgebreid. Verder bevat Măiestrit een tweetal akoestische uitvoeringen van nummers op deze CD.

In hoeverre Măiestrit het eerder uitgebrachte Măiastru Sfetnic kan vervangen laat ik aan de fans over. Op het nog deze maand te verschijnen Vîrstele Pamîntului zal pas duidelijk worden of de nieuwe groep muzikanten zal kunnen voldoen aan de hoge eisen van weleer.

Tracklisting Măiestrit:

  1. Vremea Locului Sortit
  2. In-zvicnirea Apusului
  3. A-vint In Abis
  4. Al Locului
  5. Bruiestru
  6. Plecaciunea MortII
  7. A-vint In Abis (acoustic)
  8. Plecaciunea MortII (acoustic)