Morbid – Year Of The Goat (boxset)
Door op 05 mei 2011

180g
3LP
Boxset
Century Media (via Century Media Records)
Band: Morbid
Album_title: Year Of The Goat
Genre: Death Metal
Release_date: 03/31/2011
Label: Century Media
Rating: Vierenhalve ster (4.5)
Soundsid: 2906134
Year Of The Goat Morbid
4.5
4.5

De Scandinavische extreme metal werd geïnitieerd door het debuutalbum van Bathory uit 1984. Een van de kids die getriggered werd door deze plaat was Per Ohlin, die de naam Dead aannam en in ’85 zijn eerste schreden zette met de formatie van Scapegoat. Een band die zwaar beïnvloed was door Bathory, Venom en Black Sabbath maar niet verder kwam dan de oefenruimte. In 1986 richtte hij Morbid op en deze band heeft een semi legendarische status gekregen. Dit zal zeer zeker mede veroorzaakt zijn door de zelfmoord van Dead en het feit dat hij ook bij Mayhem heeft gezongen. Iedere liefhebber van extreme metal kent Morbid van naam, maar tot voor kort waren de weinige opnames van de band nooit op een goede manier uitgebracht.

Daar komt met de release van Year Of The Goat een eind aan. Hun beroemde December Moon demo, een rehearsal tape en 3 live registraties zijn nu verzameld in een prachtig document dat bestaat uit een box met 3 lp’s of een box met 2 cd’s. Zowel de vinyl versie als de cd zijn voorzien van een boekwerk waarin het hele verhaal van de band staat beschreven. Daarnaast staan de songteksten er in, een ongelofelijke verzameling foto’s, een interview afgenomen door het Slayer magazine en liner notes van Daniel Ekeroth. De box is samengesteld met medewerking van oud bandleden en de broers van Dead. Van beide versies is iets heel speciaals gemaakt qua artwork en ik twijfel of er dit jaar iets mooiers op metalgebied uit gaat komen.

Als oud tapetrader werd ondergetekende helemaal warm van de kwaliteit van de opnames. Of ik mijn oude TDK-D90’s weer aan het beluisteren was. Er is niets gedaan om het geluid op te poetsen. Rauw en kaal en vaak valt het geluid ook nog eens weg. De drums klinken als een machinegeweer onder een stapel dekens, de gitaren klinken als zagen die vastlopen op menselijke botten en Dead’s vocalen komen recht uit één of andere graftombe. Deathmetal die duidelijk voorbode was voor de black metal golf. Het is rudimentaire en primitieve metal, maar een nummer als het razendsnelle From The Dark is wel genieten. De rehearsal tracks zijn geluidstechnisch van nog mindere kwaliteit, maar daarom niet minder goed. Alle nummers van de December Moon demo aangevuld met Deathexecution en Citytrasher. Piepende en krakende versterkers, overstuurde vocalen, lichtelijk andere versies van de demo (zo krijgt From The Dark een rustig intro), feedback en chaotische tempowisselingen volgen elkaar in rap tempo op.

De live-opnames zijn eveneens zou rauw en ongepolijst mogelijk. Opgenomen tussen het publiek in kleine clubs en soms volledig losgeslagen (Live At Ultrahuset in november 1987). Alsof je er tussen staat, niets had de sfeer beter kunnen weergeven of meer indruk kunnen maken. Lo-Fi op zijn best.

Zoals al eerder gezegd is dit een schitterend document dat iedere liefhebber van deathmetal in huis zou moeten hebben. Rauwe muziek van een stel gasten die helemaal into metal waren en in de stroom van bands als Hellhammer, Bathory, Death, Mantas, e.v.a. minimale opnames hebben achtergelaten die aan het prille begin van de hele death- en blackmetal stroming hebben meegedragen.

Tracklisting Year Of The Goat:

Disc1:

 1. My Dark Subconscious
 2. Wings Of Funeral
 3. From The Dark
 4. Disgusting Semla
 5. My Dark Subconscious
 6. Wings Of Funeral
 7. Tragic Dream / From The Dark
 8. Deathexecution
 9. Disgusting Semla

Tracks 1 to 4 taken from the December Moon demo (1986)
Tracks 5 to 9 are rehearsal tracks

Disc2:

 1. Intro
 2. My Dark Subconscious
 3. Deathexecution
 4. Wings Of Funeral
 5. Citythrasher (Schnabelkäse)
 6. Necrodead
 7. Tragic Dream
 8. Disgusting Semla
 9. From The Dark
 10. Wings Of Funeral
 11. Deathexecution
 12. Necrodead
 13. Disgusting Semla
 14. Wings Of Funeral
 15. Citythrasher / Deathexecution
 16. My Dark Subconscious
 17. Necrodeath

Tracks 1 to 9 recorded live at Birkagården, Stockholm, 23rd of October 1987
Tracks 10 to 13 recorded live at Ultrahuset, Stockholm, 26th of April 1987
Tracks 14 to 17 recorded live at Ultrahuset, 23rd of November 1987