Monster Magnet – Last Patrol
Door op 23 oktober 2013

Band: Monster Magnet
Album_title: Last Patrol
Genre: sludge metal
Release_date: 10/17/2013
Label: Napalm Records
Rating: Vierenhalve ster (4.5)
Soundsid: 3230240
Last Patrol Monster Magnet
4.5
4.5

Hoera! Het experiment is terug bij Monster Magnet. Na diverse middelmatige cd’s keert Monster Magnet terug naar haar psychedelische roots en levert een album af dat de hoogtijdagen doet herleven. Dat was hard nodig want de laatste twee albums van RIotgod (Riotgod en Invisible Empire), een nevenproject van enkele muzikanten in de band waren nota bene een stuk sterker dan de laatste twee Monster Magnet albums (Mastermind en Four Way Diablo). Even leek het erop dat we de space lords konden afschrijven, maar met album nummer 10 slaat het trippy kwintet keihard terug.

Het titelnummer van ruim 9 minuten is meteen het hoogtepunt met een waanzinnige soundscape dat zo op een van de eerste albums had kunnen staan. Wyndorf lijkt helemaal hersteld van zijn dip en bralt weer de vreemdste teksten in de microfoon. Het nummer The Duke Of Supernature is ook al zo’n klapper met een trippy arrangement en ongrijpbare melodieën. Sludge metal, sleaze, rock en psychedelica gaan hand in hand op nummers als Paradise, End Of Time en Mindless Ones. De cover Three Kingfishers van Donovan leek vooraf een wat merkwaardige keuze, maar past wonderwel tussen alle gekte op deze plaat. De drumpartijen klinken soms wat simpel en monotoon, maar dragen wel bij aan de hypnotiserende sfeer van de muziek. Stay Tuned sluit de reguliere cd ingetogen af en One Dead Moon doet dat sfeervol op de limited edition.

Ik schreef het al eerder en doe het hier nog een keer: als er een band is die aan kracht wint met meer volume is het Monster Magnet. Hoe harder het volume, hoe beter de muziek wordt! Geniet ervan want dit is de beste Monster Magnet plaat sinds Power Trip.

Tracklisting Last Patrol:

 1. I Live Behind The Clouds
 2. Last Patrol
 3. Three Kingfishers
 4. Paradise
 5. Hallelujah
 6. Mindless Ones
 7. The Duke Of Supernature
 8. End Of Time
 9. Stay Tuned
 10. Strobe Light Beatdown *
 11. One Dead Moon *

* Alleen op Limited Edition