Metal in de Melkweg
Door op 11 juni 2012

Voor beginnende en gevestigde bands is de Melkweg een bijzondere zaal om in te spelen. Dat is niet alleen omdat hij in de hoofdstad ligt, maar ook omdat hij een lange traditie heeft. In de Melkweg worden niet alleen concerten gehouden, maar ook filmvoorstellingen gegeven. Dans, theater en beeldende kunst vinden in dit multimediacentrum ook een platform om tot expressie te komen. De Oude Zaal kan zo’n 700 man kwijt en The Max heeft een capaciteit van zo’n 1500 man. De zaal wordt sinds 1970 beheerd door een non-profit organisatie.

In de maand juni treden aardig wat metalbands op in de Melkweg. Morgen (dinsdag 12 juni) staan Puddle Of Mud en Ugly Kid Joe in The Max. De zaal gaat open om 18:00 uur en om half zeven begint het voorprogramma Dear Superstar. Het grote publiek kent Ugly Kid Joe waarschijnlijk nog wel van de wereldwijde hits Everything About You en Cats In The Cradle. Na 15 jaar is Ugly Kid Joe weer bij elkaar en hebben ze net een nieuwe EP Stairway To Hell uitgebracht met zes nieuwe nummers, waaronder de nieuwe single Devil’s Paradise. Puddle Of Mudd werd in 2001 bekend als één van de eerste bands op het label van Fred Durst, frontman van Limp Bizkit. Hun stevige recht-toe-recht-aan rock staat echter ver van die band af en Puddle Of Mudd heeft inmiddels zijn eigen plek verworven in de rock wereld. Om die ‘rockwereld’ zelf te eren, heeft de band vorig jaar het album Re:(disc)overed uitgebracht, met covers van hun favoriete nummers.

Diezelfde avond staat in de Oude Zaal de industrial death metalband Fear Factory met Revoker in het voorprogramma. De Oude Zaal gaat open om 20:00 uur en kaarten kosten 22 euro. Met het nieuwe album The Industrialist brengt Fear Factory de missende schakel tussen het grensverleggende album Demanufacture uit ’95 en het meer toegankelijke en gelaagde album Obsolete uit ‘98. Goed nieuws voor alle fans dus en het belooft dan ook een bijzondere avond te worden met veel oude nummers en de live vuurdoop van het nieuwe materiaal.

Donderdag 14 juni speelt de drone doom metalband Sun O))) in de Oude Zaal. Sunn O))) is een unieke band, eind jaren negentig opgericht door de gitaristen Stephen O’Malley en Greg Anderson. Vernoemd naar hun favoriete merk gitaarversterker, inclusief transliteratie van het logo, gebruiken deze heren dan ook een dozijn van deze Sunn bakken voor meeslepende soundscapes op oorverdovend volume. Gehuld in zwarte monnikspijen en omgeven door rookmachines, brengt Sunn O))) je een onvergetelijke ervaring. Het Franse Aluk Todolo, met leden van underground black metal acts Diamatregon en Vediog Svaor, mixt hetzelfde soort psychedelische drone doom met occulte black metal en vervreemdende krautrock. Het trio scoorde op Roadburn vorig jaar daarmee hoge ogen en zal nu onze oude zaal op zijn grondvesten doen trillen.

Vrijdag 15 juni wordt een Fins/Duits metalavondje. Dan spelen Children Of Bodom en Die Apokalyptischen Reiter in The Max. Het is al weer 6 jaar geleden dat de band hier te vinden was. In 2011 brachten de Finnen hun laatste album uit: Relentless Reckless Forever. Dit concert is het enige concert in Nederland. De band behoort al jaren tot de absolute wereldtop in de metal en heeft het thuisland zelfs gouden platen in de wacht gesleept. Zanger, gitarist en frontman Alexi ‘Wildchild’ Laiho werd onlangs door het invloedrijke magazine Guitar World verkozen tot werelds beste metal gitarist en liet daarbij bijvoorbeeld Metallica’s Kirk Hammett ver achter zich. Vanavond zullen ook weer duizelingwekkende snelheden bereikt worden met vele king-size solo’s van meester Laiho.

In de laatste week zijn er nog optredens van Mastodon (25 juni, The Max), Sebastian Bach (25 juni, Oude Zaal), DevilDriver (26 juni, Oude Zaal) en August Burns Red (28 juni, Oude Zaal). Dit maakt de Melkweg tot een veelzijdige zaal voor metalminnend Amsterdam en omstreken.