Mastodon – Live At The Aragon
Door op 05 april 2011

Band: Mastodon
Album_title: Live At The Aragon
Genre: metal
Release_date: 03/10/2011
Label: Warner
Rating: Vierenhalve ster (4.5)
Soundsid: 2892022
Live At The Aragon Mastodon
4.5
4.5

Wie Mastodon wel eens live heeft gezien, weet dat alles indrukwekkend is aan deze band. Zowel de uitstraling als de muzikale capaciteiten. Het staat voor mij buiten kijf dat Mastodon de beste metal albums van het laatste decennium heeft afgeleverd (samen met Baroness). Weinig bands die prog-rock om weten te zetten in zo’n vernietigende sound en het met zoveel precisie uitvoeren, als deze gasten. Terecht ook dat ze hun muzikale superioriteit hebben vast willen leggen via een live registratie. Het resultaat is Live At The Aragon, een cd en dvd.

De opname dateert van oktober 2009 en de band speelt integraal zijn laatste album Crack The Skye aangevuld met een aantal tracks van Leviathan (Aqua Dementhia) en Remission (Where Strides The Behemoth, Mother Puncher). Afsluiter is The Bit, een Melvins cover die ze ooit opnamen voor We Reach, The Music Of The Melvins.

Een uitvoering van een technisch zo’n hoogstaand album als We Crack The Skye lijkt onmogelijk, maar blijkt instrumentaal een peulenschil voor deze mannen. Tot in perfectie wordt alles ultra goed uitgevoerd en het wordt nog eens duidelijk dat dit een regelrecht klassiek album is. Een mijlpaal in de metal.

Valt er dan niets op dit livealbum aan te merken? Jawel, op Crack The Skye stapte de band af van het geschreeuw en gebrul en schakelde over op cleane vocalen. Live staat de band op te werken tegen hun eigen onmenselijke wall of sound en met name Hinds krijgt dan problemen om de zanglijnen net zo zuiver over te brengen als in de studio. Bij de oudere tracks, waar hij net zo hard van leer kan trekken als de gitaarmuur, lukt het hem met gemak.

De dvd laat het hele concert in beeld zien. De band heeft een projectiescherm waar de film van Crack The Skye op draait. Dit zorgt er wel voor dat ze zelf niet zo goed belicht zijn. Maar verder is de registratie mooi en van allerlei verschillende hoeken geschoten. Naast de concertregistratie, staat de hele film er ook nog eens op. Een must have dus.

Tracklisting Live At The Aragon:

 1. Oblivion
 2. Divinations
 3. The Czar
 4. Ghost Of Karelia
 5. Crack The Skye
 6. The Last Baron
 7. Circle Of Cysquatcj
 8. Aqua Dementia
 9. Where Strides The Behemoth
 10. Mother Puncher
 11. The Bit

Written in Music Nieuwsbrief