Lamb Of God – VII Sturm Und Drang
Door op 22 juli 2015

Band: Lamb Of God
Album_title: VII: Sturm Und Drang
Genre: metal
Release_date: 07/24/2015
Label: Nuclear Blast
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 3431071
VII: Sturm Und Drang Lamb Of God
4
4

Het is een bewogen periode geweest voor Lamb Of God. De beschuldiging van onvrijwillige doodslag tegen Randy Blythe vanwege de dood van een fan tijdens een show in 2010. Zijn hechtenis in een Tsjechische gevangenis en alle kosten die dit hele proces met zich mee heeft gebracht. De uitkomst hield vrijspraak in voor Blythe, gelukkig, maar het heeft de band kas naar een bodemloze put geholpen. Dat gaat je niet in de koude kleren zitten. Toch, als je de interviews mag geloven heeft het allemaal niet zo’n grote invloed gehad op dit nieuwe album. Het blijkt gewoon het 7e hoofdstuk in de toch al zeer sterke catalogus van LOG.

Maar we kunnen niet anders concluderen dan dat de band behoorlijk boos klinkt. Het album gaat furieus van start met Still Echoes dat alles in zich heeft wat je van LOG wilt horen. Mooi ook dat producer Josh Wilbur alles uit de kast heeft gehaald. Niet alleen klinken de de riffs en melodieuze gitaarpartijen geweldig in de mix, maar ook de bas van John Campbell klinkt moddervet. Zijn klasse partijen vormen samen met het weergaloze drumwerk van Chris Adler een granieten vloer onder de afwisselende partijen van Mark Morton en Willie Adler.

512 is duidelijk een nummer dat wel handelt over de gebeurtenissen in het leven van Blythe. 512 was zijn celnummer. Over het melodieuze, dreigende intro zegt hij : “Six Bars Laid Down, Four Empty Walls To Fill The Time”. Een indrukwekkende song, met hypnotiserende gitaarlijn die een duistere sfeer geven.

Misschien zal het niet bij iedereen in goede aarde vallen, maar de experimenten op zanggebied, zoals de zeer goed werkende gast vocalen van Chino Moreno op Embers en vooral de cleane vocalen van Randy zelf op het aan  Overlord zorgen voor mij persoonlijk voor de hoogtepunten op deze plaat.

Naast alle melodieuze hoogtepunten valt er natuurlijk ook veel te genieten van ouderwets bikkelharde riffs en beukritmes zoals in Anthropoid (overigens wel met tof meezing refrein), hoogwaardige trashmetal riffs in het razende Delusion Pandemic of de eindsprint met de hulp van Greg Puciato (Dillinger’s Escape Plan) en wat klassieke twin metal gitaarpartijen.

Sturm und Drang doet zijn naam eer aan. Het is een overweldigende metal plaat geworden die een mooie balans houdt tussen botte bijl werk, melodie, muzikale virtuositeit en pakkende songs. Nog steeds een zeer relevante metal band.

Tracklisting VII: Sturm Und Drang:

  1. Still Echoes
  2. Erase This
  3. 512
  4. Embers
  5. Footprints
  6. Overlord
  7. Anthropoid
  8. Engage The Fear Machine
  9. Delusion Pandemic
  10. Torches