Lacuna Coil – Dark Adrenaline
Door op 19 januari 2012

Band: Lacuna Coil
Album_title: Dark Adrenaline
Genre: Gothic metal
Release_date: 01/23/2012
Label: Century Media Records
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 3045069
Dark Adrenaline Lacuna Coil
4
4

Het werkt heel bevrijdend om een CD te behandelen puur en alleen op basis van de muziek. Niet gehinderd door enige vorm van kennis omtrent de geschiedenis en het oeuvre van Lacuna Coil behandel ik hier hun nieuwe CD Dark Adrenaline. Ik heb natuurlijk wel wat opgepikt omtrent deze band; helemaal achterlijk ben ik nou ook weer niet! Deze Italianen zijn met hun derde album Comalies uit 2002 doorgebroken van een gerenomeerde Europese formatie tot een band waar op wereldnivo terdege rekening mee moet worden gehouden.

Het eerste wat mij opvalt is dat de stem van Cristina Scabbia weliswaar krachtig is en goed bij de muziek past, maar toch aan variatie mist. Verder is de muziek van Lacuna Coil niet bijster ingewikkeld en zal ze een breed rock/metal publiek aanspreken. Hoe meer ik naar de muziek luister, hoe meer ik ze leer waarderen. Het moderne metalgeluid van deze band strijkt me na een eerste luisterbeurt nogal tegen de haren, maar na verloop van tijd raak ik er meer aan gewend en kan ik het op ze waarde schatten. Wat me verder opvalt is dat deze band het toch en vooral moet hebben van het totaalplaatje; individuele sterke kanten lijken er niet te zijn. De composities zijn sterk en de nummers zijn spannend genoeg om tot het einde te beluisteren. De songs hebben onderling voldoende eigen karakter om voor afwisseling op de CD te zorgen. Het concept van twee zangers zorgt voor een interessant aspect en geeft duidelijk meer kleur aan het album.

Met een cover van R.E.M.’s Losing My Religion laat Lacuna Coil zien dat hun roots heel ergens anders liggen dan waar ik ze zou willen hebben. Mijn conclusie: Dark Adrenaline van Lacuna Coil is absoluut niet mijn ding, maar muzikaal gezien is het een erg sterk album!

Tracklisting Dark Adrenaline:
1. Trip The Darkness
2. Against You
3. Kill The Light
4. Give Me Something More
5. Upside Down
6. End Of time
7. I Don’t Believe In Tomorrow
8. Intoxicated
9. The Army Inside
10. Losing My Religion
11. Fire
12. My Spirit