Keep Of Kalessin – Reptilian
Door op 11 mei 2010

Band: Keep Of Kalessin
Album_title: Reptilian
Genre: Black Metal
Release_date: 05/10/2010
Label: Nuclear Blast
Rating: Vierenhalve ster (4.5)
Soundsid: 2783803
Reptilian Keep Of Kalessin
4.5
4.5

Majestueus, groots, bruut, snel, theatraal. Een paar termen om de muziek van Keep Of Kalessin in het algemeen en op hun nieuwe CD Reptilian in het bijzonder te beschrijven. Deze Noren maken melodieuze black metal met een ontzettend brute inslag. De productie van deze nieuwe CD staat als een schier onneembaar fort. Met dit werkje kunnen ze hun toch al sterke live optredens alleen maar krachtiger maken. De hard werkende gitarist Obsidian C. heeft weer een set prachtige nummers geschreven die zich kunnen meten met de beste binnen het genre.

Keep Of Kalessin werd al in 1993 opgericht, bracht rond de eeuwwisseling uit en werd daarna weer opgeheven. Gitarist en belangrijkst bandlid Obsidian C. heeft de band heropgericht en met hulp van o.a. de drummer Frost en Atilla Csihar van Mayhem de CD Reclaim opgenomen om de band weer op de muzikale kaart te zetten. In 2006 was er een nieuwe consistente line-up beschikbaar en veroverde Keep Of Kalessin de metalwereld met hun krachtige debuut Armada. Op Kolossus uit 2008 was de muziek en de atmosfeer op sommige plekken nog wat onstabiel, maar op Reptilian is geen zwakke plek te ontdekken.

Voor het verschijnen van de CD in mei dit jaar heeft de band het vierde nummer The Dragontower ingestuurd naar de Melodi Grand Prix, de jaarlijkse competitie om de Noorse inzending voor het Eurovisie Songfestival. De band heeft deze song live ten gehore gebracht en daarmee de zogenaamde Gouden Finale bereikt. Hierin bereikten ze de derde plaats. Het Eurovisie Songfestival is niet meer wat het geweest is. Ik weet ook niet echt of je er als band zo trots op moet zijn dat je liedje de derde plaats in de voorrondes van dit aftandse, achterhaalde en zouteloze festival heeft bereikt.

Objectief, maar ook subjectief beoordeeld bevat deze nieuwe CD van Keep Of Kalessin prachtige melodieuze black metal. De fans kunnen hun hart ophalen. Fans van andere melodieuze metal zou ik aan willen raden om dit werkje eens te beluisteren. De band is ontzettend kundig en heeft een redelijk toegankelijk geluid.

Tracklisting Reptilian:

  1. Dragon Iconography
  2. The Awakening
  3. Judgement
  4. The Dragontower
  5. Leaving The Mortal Flesh
  6. Dark As Moonless Night
  7. The Divine Land
  8. Reptilian Majesty