Katatonia – The Fall of Hearts
Door op 13 mei 2016

Band: Katatonia
Album_title: The Fall Of Hearts
Genre: Doom Metal
Release_date: 05/20/2016
Label: Snapper
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 3526037
The Fall Of Hearts Katatonia
4
4

Een nieuw Katatonia album in de lente? Het moet toch niet gekker worden. What’s next? Dick Cheney als directeur van Amnesty International? Als er één band is die past bij de herfst dan is het wel Katatonia. Dat melancholische, trage geluid roept beelden op van vallende bladeren, een grijze hemel en vroeg invallend donker. De artiest die de hoes ontwierp snapt het in elk geval wel. Het luisteren van dit album op een tuinstoel in het zonnetje is tamelijk vervreemdend. Afijn, uw recensent offert zich graag op voor de merkwaardige gril van het platenlabel.

Katatonia is een band die al jaren consistente albums maakt en The Fall of Hearts is geen uitzondering. De Zweedse band levert een album af dat naadloos aansluit op voorganger Dead End Kings en wijkt afgezien van wat nuanceverschillen en een wat langere gemiddelde speelduur, geen haarbreed af van de formule die hen zoveel lof opleverde. Net als bij de twee voorgaande albums is het onderscheid tussen de nummers klein en is het menigmaal zoeken naar de instrumentale accenten die het verschil maken. Tijdens de eerste luisterbeurten komt de muziek nogal monotoon en dromerig over en lijkt de sprankeling te ontbreken. Heel wat luisterbeurten verder kruipen kleine verschillen uit deze harmonische grot tevoorschijn zoals het echoënde toetsenwerk in Serein. Een enkele keer weet de band zowaar te verrassen zoals bij de ruige starts van Sanction en Serac na het ingetogen Decima respectievelijk serene Residual en bij het stevig doorstampende Last Song Before The Fade dat herinnert aan Paradise Lost.

Katatonia is dus een band die tijd vraagt maar degenen die genoeg aandacht en geduld kunnen opbrengen rijkelijk beloont met een sfeervolle, melancholische luisterervaring waarin de stem van Jonas Renske je de juiste weg over de verlaten, duistere toendra’s wijst.

Tracklisting The Fall Of Hearts:

 1. Takeover (7:09)
 2. Serein (4:46)
 3. Old Heart Falls (4:22)
 4. Decima (4:46)
 5. Sanction (5:07)
 6. Residual (6:54)
 7. Serac (7:25)
 8. Last Song Before the Fade (5:01)
 9. Shifts (4:54)
 10. The Night Subscriber (6:10)
 11. Pale Flag (4:23)
 12. Passer (6:25)