Jaarlijst Metal 2010
Door op 31 december 2010

2011 gaat, denken wij bij WiM, niet in de boeken als een memorabel metal jaar. Ook mede door het feit dat bekend werd dat MOJO haar handen af haalt van rock en metal festivals. Het was zelfs zo erg dat de Big 4 ons kikkerlandje niet aan hebben gedaan, terwijl voor al deze bands geldt dat Nederland (Eindhoven / Aardschok) aan de basis van hun succes hebben gestaan.

Met het overlijden van onder meer Dio en Peter Steele en Paul Gray zijn er ook een aantal belangrijke personen ons komen te ontvallen.

Qua releases was het ook niet een heel bijzonder jaar, maar toch zijn er wel een paar toffe platen uitgekomen. Ook in 2010 bleek de interesse voor trash en speedmetal weer te stijgen met veel goede albums van jonge bands als Bonden By Blood en Evile. Toch leverden de originele bands de beste platen af in dat genre. Wij vonden Armored Saint en Flotsam and Jetsam de beste (alhoewel Death Angel ook weer een topper afleverde). The Damned Things blijkt een zeer geslaagde samenwerking tussen leden van Anthax (lees ons interview met Scott Ian), Every Time I Die en Fall Out Boy en Tom Warrior komt weer met de meest geniale avantgarde metal cd op de proppen (Triptykon), op de voet gevold door Deathspell Omega. Uit de stoner kwamen er vooral zeer goede albums uit op het Smallstone label en waar deze band voorheen vaak een bluesinjectie hadden, kwam in Black Sleep Of Kali de extremere metal meer boven.

  1. The Damned Things – Ironiclast
  2. Triptykon – Eparistera Daimones
  3. Armored Saint – La Raza
  4. Flotsam And Jetsam – The Cold
  5. Black Sleep Of Kali – Our Slow Decay